Uus politseivorm osutus poole kallimaks

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei- ja piirivalveameti töötajad saavad uuendatud vormid.
Politsei- ja piirivalveameti töötajad saavad uuendatud vormid. Foto: PPA

Politsei- ja piirivalveameti ebaõnnestunud vormihange pani ametis pead lendama.

Viimased pool aastat aktiivselt uue vormiriietuse leidmisega tegelenud politsei- ja piirivalveamet (PPA) pidi neljapäeval oma halvaks üllatuseks tõdema, et ihaldatud moodsa vormikomplekti hind käib neile üle jõu.

Amet arvestas ühe vormikomplekti kohta umbes 800-eurose väljaminekuga, kuid kahe hankel osaleja pakutud reaalne hind jäi 1200 euro kanti.

Umbes 50-protsendine hinnavahe tähendanuks tuhandete vormikomplektide juures aastate jooksul miljonite eurode suurust lisaraha, mida politseil pole. «Pakutud hinnaga ei ole võimalik lepingut sõlmida, sest sellisel juhul võtaksime riigile mitmeks aastaks kohustusi, millele PPA eelarves täna lisakatteallikaid ei ole,» ütles ameti peadirektori asetäitja Tauno Tuisk.

Selles, et politsei juhtkonnal oli tekkinud asjast vale mulje, jäi süüdlaseks hankeprojekti vedanud logistikabüroo juhtivspetsialist, Harjumaal IRLi juhatusse kuuluv munitsipaalpoliitik Ilona Laido.

Laido vabastati eile päevapealt töölt seoses usalduse kaotusega. Vastutuse vormihanke ebaõnnestumise eest võttis ka tema ülemus logistikabüroos Veiko Kopamees, kes astus ametist tagasi ise ja jätkab politseis madalamal kohal.

Ebaõnnestumise peasüüdlaseks tehtud Laido on arvamusel, et temaga käituti ülekohtuselt. «Minu töölt lahkumise põhjus on fabritseeritud ja ma kindlasti vaidlustan selle otsuse,» ütles Laido Postimehele. «Ma usun, et võidan selle vaidluse, sest politsei- ja piirivalveamet käitus minuga inetult ja ebaseaduslikult.»

Laidole heidetakse näiteks ette seda, et hanget ette valmistades varjas ta asja ilustamise nimel uut vormi kritiseerinud ekspertarvamust. Laido sellega ei nõustu: «Ma ei saanud selle arvamusega arvestada, sest see ekspert oli seotud ühe konkreetse pakkujaga.»

Politsei teatel tähendab ootamatult ebaõnnestunud vormihange seda, et politsei- ja piirivalveametnikud tuleval aastal loodetud uut vormi ei saa. Välja tuleb kuulutada uus rahvusvaheline hange, mille eesmärk on leida kogu vormidega seotud pakett – alustades vormiga, jätkates selle ladustamisega ja lõpetades võimalusega seda e-kaubamajast lihtsalt tellida.

Uue hanke kestus on vähemalt kuus kuud ja see lükkab uute vormide saabumise vähemalt 2017. aastasse. Politsei teatel pole ebaõnnestunud hankega seoses olulist rahalist kahju kantud, sest varem välja töötatud vormi kavandid kuuluvad endiselt politsei- ja piirivalveametile.

KOMMENTAAR

PPA peadirektori asetäitja Tauno Tuisk:

Uuele vormile üleminekuks ja selle väljaandmisega seotud teenuste erasektorist ostmiseks on ettevalmistusi tehtud 2013. aastast alates. Vormi täisteenuse hankele eelnes uue vormi disainimine ja arendamine, komplektide proovikandmine ning täisteenuse kontseptsiooni väljatöötamine. Täisteenuse ettevalmistamine algas märtsis 2014. Sellest ajast on vormiarenduse projekti ning täisteenusele ülemineku ettevalmistamise eest vastutanud üks täiskohaga projektijuht, kelle ülesandeks oli kaasata oma kolleege logistikabüroost, aga ka teistest üksustest.

Kogu täisteenuse hankele eelnev töö on olnud vajalik ning hankepakkumuste tagasilükkamisele vaatamata ei pea me kogu tööd uuesti tegema. PPA jätkab juba kujundatud uutele mudelitele tootja ning vormiga seotud teenuste pakkuja otsimisega. Täisteenuse kontseptsiooni üldjoontes ei muudeta, kuid vaadatakse üle ja täpsustatakse hinda kõige enam mõjutavad lepingutingimused – näiteks nõutavad garantiid, teenusele määratud tähtajad, fikseeritud hinnaperioodi pikkus jms. Samuti vaadatakse üle vormikomplekti kuuluvate esemete hulk.

PPA lõpetas töölepingu vormiarenduse projektijuhiga, kes on viimased poolteist aastat vastutanud vormiarenduse ja täisteenusele ülemineku protsessi eest. Kuna uuele politseivormile üleminek lükkub kõigi pakkumiste tagasilükkamise ja uue hanke ettevalmistamise tõttu aasta võrra edasi ning kuna tegu on olulise projektiga kogu PPA jaoks, otsustas PPA logistikabüroo juhataja Veiko Kopamees võtta tekkinud olukorras vastutuse ja astuda büroojuhataja ametikohalt tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles