Uuring: kliima soojenemist põhjustavad 10 protsenti maailma rikkaimaid

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrbestumine on kliimamuutuse üks käegakatsutavaid tagajärgi. Sellest johtuvad ka uued põgenikevood, sest toiduga läheb paljudes maailma paikades veel kitsamaks.
Kõrbestumine on kliimamuutuse üks käegakatsutavaid tagajärgi. Sellest johtuvad ka uued põgenikevood, sest toiduga läheb paljudes maailma paikades veel kitsamaks. Foto: Reuters / The Stringer

Rikkaimad kümme protsenti maailma rahvastikust põhjustavad 50 protsenti süsihappegaasi emissioonist. Samal ajal kui 50 protsenti vaesemaid – 3,5 miljardit inimest – on vastutavad vaid 10 protsendi CO2 toodangu eest.

Sellisele järeldusele jõudis Oxfami raport, mis leidis ka, et rahvastiku üks protsent rikkaimaid toodavad 175 protsenti rohkem C02 kui kümme protsenti kõige vaesemaid, vahendab Business Insider.

Kusjuures 64 protsenti CO2 toodangust tuleneb indiviidide tarbimisharjumustest ning vaid 34 protsenti rahvusvahelisest transpordist, investeeringutest ja valitsuste tegevusest.

Nii et kui kliima soojenemise põhjustavad maailma rikkaimad inimesed, siis enim mõjutab see just vaesemaid riike, kus näiteks naised elatuvad sageli kliimatundlikest valdkondadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles