Iisraeli võimupartei juhiks valiti Tzipi Livni

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tzipi Livni
Tzipi Livni Foto: Reuters / Scanpix

Iisraeli senine välisminister Tzipi Livni valiti täna võimupartei Kadima uueks esimeheks ja lahkuva valitsusjuhi Ehud Olmerti järglaseks.


Mõõdukas Livni kogus 43,1 protsenti häältest, vahendas AFP. Tema vastaskandidaadist transpordiminister ja endine armeejuht Shaul Mofaz sai 42 protsenti häältest.

Valitsusjuhikohale saamiseks on Livnil vaja saada omale Iisraeli parlamendi Knesseti toetus.   

50-aastasel naispoliitikul on 42 päeva uue valitsuse moodustamiseks. 

«Ma teen kõik mis võimalik, et teile mitte pettumust valmistada. Tahan teha seda, mis on riigile parim,» rääkis ta.

Korruptsioonisüüdistuste tõttu peaministrikohalt taanduma pidanud Olmert õnnitles Livnit juba eile, lubades teha täielikku koostööd.

Livni oli salaluure

Mossadi agent

1980ndatel. Iisraeli poliitikas on ta teinud kiiret karjääri pärast seda, kui ta 1999. aastal valiti Likudi kandidaadina parlamenti ehk Knessetisse. Ariel Sharoni valitsus oli ta põllumajandusminister ja justiitsminister.

Aastal 2005 liitus ta Sharoni ja Olmerti järel uue erakonnaga Kadimaga. 2006. aastal sai temast välisminister. Iisraelis on sel ametikohal naistest olnud vaid Golda Meir, kellest hiljem sai peaminister. 

Livnist saaks nüüd esimene naispeaminister pärast 1970ndatel võimul olnud Meiri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles