Ligi püüab õpetajate palka tõsta vähemalt 6,4 protsenti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Haridus- ja teadusministeeriumi eesmärk on tõsta järgmisel aastal õpetajate palka keskmiselt vähemalt 6,4 protsenti.

Haridusminister Jürgen Ligi selgitusel annavad valitsuse seaduseelnõud võimaluse tõsta 2016. aastal nii õpetajate keskmist kui ka miinimumpalka. «Praeguste võimaluste juures arvestame  õpetajate järgmise aasta miinimumpalga tõusuga 900 eurolt 958 euroni ning keskmine töötasu kasvab vähemalt 1150 euroni, kuid see sõltub riigikogus menetluses olevatest seadusemuudatustest ning riigieelarve aruteludest,» lausus Ligi.

Omavalitsused ning erakoolide pidajad saavad riigilt võrdsetel alustel haridustoetust, mis sisaldab ka õpetajate palgatoetust.

Riigikogus on esimese lugemise läbinud põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu, mis teeb ettepaneku liigutada haridustoetuse 2,7 miljoni eurone investeeringukomponent õpetajate palka ning teha investeeringuid 15 korda suurematest Euroopa Liidu vahenditest.

Samuti arutab riigikogu praegu erakooliseaduse eelnõu, mis mõjutab pikemas perspektiivis õpetajate palgatõusu võimalusi.

Minister rõhutas, et riigi strateegiline eesmärk on tõsta õpetajate keskmine palk 120 protsendini Eesti keskmisest. «Mitmed tegevused on suunatud selle eesmärgi saavutamisele. Neist üks olulisemaid on  koolivõrgu korrastamine koostöös omavalitsustega, et saaks rohkem raha panustada hariduse sisusse,» sõnas Ligi.

Selle aasta esimese üheksa kuu seisuga on munitsipaalkoolide õpetajate keskmine palk 1094 eurot, mis ületab Eesti kolmanda kvartali keskmist palka 5 protsendi võrra (1046 eurot). Õpetajate miinimumpalk on käesoleval aastal 900 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles