Hiinlased lühendavad töönädalat poole päeva võrra

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turumüüja Nanjingis. Pilt on illustratiivne.
Turumüüja Nanjingis. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Mitmed Hiina provintsid katsetavad riigi keskvalitsuse poolt soovitatud 4,5 päeva pikkust töönädalat, kirjutab Quartz.

Esimesi samme on 2,5 päeva pikkuse nädalavahetuse plaani rakendamisel teinud Hiina kaguosas asuv 30 miljoni elanikuga Chongqingi omavalitsus, samuti on keskvalitsuse augustis tutvustatud soovituslikku muudatust uurimas Hebei ning Jiangxi provintsid, kus elab kokku üle 115 miljoni inimese.

Uue initsiatiivi idee taga on soov suurendada riigi sisetarbimist ning -turismi ehk valitsuse hinnangul hakkavad kodanikud kasutama lisanduvat vaba aega peamiselt tarbimisele, millega süstitakse Hiina majandusse lisaraha.

Ilmselt jõustub 4,5 päeva pikkune töönädal esimestes omavalitsustes juba enne järgmise aasta suve, mis on siseturismi kõrgaeg.

Teoorias ei lähe uus initsiatiiv Hiina majandusele mitte midagi maksma. Direktiivi järgi ei tähenda reedene poolik tööpäev, et Hiina töötajad peaks kokkuvõttes vähem töötama, vaid täistööaja 40 töötundi tuleb lihtsalt ära jagada kogu ülejäänud nädala peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles