Janek Mäggi: Eesti ostab Lätist endale esimese naise

Janek Mäggi
, suhtekorraldusfirma Powerhouse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Mäggi.
Janek Mäggi. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Eesti Vabariik palkab endale esileediks lätlanna Ieva Kupce. Ta hakkab saama 30 protsenti presidendi ametipalgast, saab kasutada riigi kulul ametiautot, riik hakkab katma tema lähetuskulusid ning ta võib seaduse järgi saada rohkelt hüvesid. Mitte nagu peaministri elukaaslane Luisa Värk, kes peab ise tööd tegema ja «OÜtama», kirjutab suhtekorraldaja ja luuletaja Janek Mäggi.

Vabariigi Presidendi ametihüve seaduse paragrahv 8 ütleb: «Pärast presidendi ametivolituste lõppemist makstakse presidendi abikaasale käesoleva paragrahvi lõike 1 punktis 3 nimetatud tasu, mille suurus on 20 protsenti presidendi ametipalgast kuni abikaasa surmani.»

Siin on ka põhjus, miks president peab kiiresti abielluma. Presidendi abikaasa on väga kasulik olla. Ieva Kupce teenib tehinguga elu jooksul sadu tuhandeid eurosid. Kui näiteks arvestada, et Ieva Kupce elab vähemalt sama vanaks, kui on president praegu, õnnestub tulevasel proual saada Eesti riigilt vähemalt 23 aastat üle Eesti keskmise palga selle eest, kes ta on. Tema järgneva kuue kuu teenistus saaks seega olema selline, mida ei ole saanud Eesti Vabariigi ajaloos mitte keegi.

«Ilvese presidendiks saamine polnud mulle pettumus, küll aga selleks olemine. Tõtt-öelda ei huvita mind tema afäärid naistega, mind huvitaks see, et ta oleks ühiskonna moraalne kompass, keegi, kes kannaks mingeid mõistlikke visioone tulevikuks. Twitteri-postitused nende hulka kindlasti ei kvalifitseeru,» kirjutas ajakirjanik Nils Niitra Facebookis.

Nii tunnevad kümned, aga võib-olla sajad tuhanded Eesti mehed ja naised. Evelin Ilvese kadetsemine oli julm, kuid Kupce oma saab olema julmem. Õnneks ei ole tal Eesti ühiskonnas liiga pikaajalisi sotsiaalseid sidemeid, mis laseks tal jagada infot, mis Kadriorus järgneval poolel aastal toimuma hakkab.

President Ilvese endine nõunik Iivi Anna Masso võib olla hull, aga veel hullem pidi olema tema palkaja/vallandaja. «Iivi Anna on taas valinud vaimuka viisi lükkamaks ümber kõmuajakirjanduses tema au riivanud väiteid. Kirjeldatud seosed eksisteerivad väljamõeldisena vaid tema peas ja sobiks hästi teleseriaali stsenaariumiks,» sõnas äsja toonane presidendi kantselei direktor Siim Raie. Kadriorus toimuv annab Buckinghami paleele silmad ette.

Mida Eesti inimesed mõtlesid, kui uudist kuulsid?

Toetun viimastel päevadel inimestega räägitule. Eestlastele pole esimest naist vaja. Võib-olla ei ole vaja ka presidenti. Kuid vabariigi aastapäevast oma pulmapidu teha oleks ikka iga eestlase unistus! Palju õnne! Elagu Eesti? Ei ela ju. Elagu Läti! Elagu Ameerika!

Iivi Anna Masso stsenaariumiga teleseriaal jätkub. Elagu Eesti!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles