Rõivas kontrollikoja kandidaadist: isiklikest solvumistest on võimalik üle olla

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Liis Treimann

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas ütles täna Postimehele, et Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadi nimetamisel on nii Sotsiaaldemokraatlik Erakond kui Isamaa ja Res Publica Liit kaevunud väga sügavale kaevikusse, samas avaldas ta veendumust, et üheskoos saadakse solvumistest üle, leitakse kõigile sobiv lahendus ning valitsust praegused erimeelsused kõikuma ei löö.

Kas teil on olemas lahendus patiseisule, mis on tekkinud valitsuses Juhan Partsi isiku ümber?

Lahendus kindlasti tuleb, aga täna veel konsensuskokkulepet ei ole.

Milline see kompromiss olla saab?

Eks seda ole nüüd lähiajal näha. Minu kindel veendumus on see, et me peame jõudma sellise lahenduseni, mis on aktsepteeritav kõikidele koalitsiooni osapooltele. Selge see, et seda ei ole lihtne saavutada. Ma ei ole sugugi rahul sellega, kuidas me oleme sellesse olukorda jõudnud – siin on eri osapooled väga sügavale kaevikusse kaevunud ja tõepoolest, ma ei tunne ennast mugavalt, et ma pean selliste teemadega tegelema.

Eri osapooled on väga sügavale kaevikusse kaevunud ja tõepoolest, ma ei tunne ennast mugavalt, et ma pean selliste teemadega tegelema.

Iseenesest mina võin käsi südamel kinnitada, et minu jaoks ei ole küsimus poliitikast või parteilisest tasakaalust. Kui minu käest küsiti, kas minu juhitav erakond on valmis Juhan Partsi toetama, siis seda võivad kõik osapooled, kes vestlust pealt kuulsid, kinnitada, et ma ei ole tahtnud kunagi midagi vastu selleks või minu jaoks ei ole küsimus selles, kas see viib erakondliku ametikohtade tasakaalu paigast ära.

Samas reaalsus on see, et täna kolme koalitsioonierakonna toetust ühel ja samal kandidaadil veel ei ole, mis tähendab, et me peame edasi töötama. Minu ülesanne loomulikult on aidata koalitsioonipartnereid selles küsimuses lepitada. Tõsi, esmane vastutus kandidaadi leidmisel on rahandusministril, aga ma näen, et ka minul on siin selge roll, et teda toetada ja aidata see lahendus leida.

Peaministri võimuses on kindlasti ka öelda, et mingi aja jooksul olgu probleem lahendatud. Kaks nädalat on patiseis kestnud ja tõenäoliselt hakkab see ka teisi arutlusel olevaid teemasid mõjutama.

Õnneks võib öelda, et valitsuse töökliimat ja muudel teemadel arutelu see konkreetne küsimus seni pärssinud ei ole. See on oluline. Teiseks, meil ei ole selle teemaga sedavõrd kiiret, et me peaksime paari päevaga lahenduse leidma. Pigem võtame natuke rohkem aega ja leiame parema lahenduse kui et kiirustades sellise lahenduse, kus kõik osapooled on rahulolematud. Kersti Kaljulaiu mandaat kestab maikuuni ja loomulikult me ei jäta seda päris viimasele hetkele, aga siiski ei ole küsimus nädalates.

Nii et pigem sünnib kokkulepe uuel aastal?

Ma ei annaks praegu mingeid veksleid. Venitada me sellega ei taha, aga ma mõistan ka kärsitust. Loen ka lehelugusid, kus arvatakse, et tänapäeval peaks peaminister samamoodi rusikaga vastu lauda rapsima nagu omal ajal väidetavalt keegi tegi. Ma siiski tuletaks ajalugu meelde: need rusikaga vastu lauda rapsimised minevikus ei ole alati kõige paremini lõppenud. Ma arvan, et viimane asi, mida praegu peaministrilt oodatakse, on see, et ka mina hakkaks kuuma peaga ühes või teises suunas rapsima. Meil on vaja leida mõistlik lahendus ja kui see lahendus võtab aega, siis tuleb see aeg võtta. Jõu demonstreerimist oleks väga lihtne teha, aga tulemus oleks selline, kus pärast ei oleks mitte keegi rahul.

Teisest küljest võib pikaajaline suhtekriis viia järgmiste probleemideni. Kuidas te hindate võimalust, et valitsus lööb ühel hetkel päriselt kõikuma?

Ei, ma ei arva, et see oleks teema, mis valitsust kõikuma lööks. Me oleme suutnud märksa keerulisemates olukordades ühise keele leida. Ma olen täiesti kindel, et ka selles küsimuses on võimalik isiklikest solvumistest üle olla, on võimalik esialgsest kuuma peaga tehtud avaldusest – ükskõik siis kellel – pool sammukest tagasi astuda ja riigimehelikult ikkagi lahendust otsida.

Minu jaoks on küsimus selles, kes on Eesti esindajana parim võimalik kandidaat. Ma olen valmis jätma kõrvale igasugused erakondlikud erimeelsused, igasugused mineviku halvastiütlemised – see ei ole see teema. Eesti on minevikus suutnud käituda väga targalt, kui me oleme alati otsinud olulistele rahvusvahelistele positsioonidele parima võimaliku kandidaadi ja oleme suutnud üle olla sellest, kas see on teie või meie mees. Mulle väga meeldiks, kui ka selles küsimuses suudaksime väga kitsastest huvidest üle olla, leida parima võimaliku kandidaadi ja võtta seda riigimehelikult Eesti, mitte oma erakonna seisukohast.

Kas te praeguses poliitilises olukorras näeksite praegusele koalitsioonile alternatiivi?

Mul ei ole mingit vajadust alternatiivide otsimisega tegeleda. Meil on toimiv valitsus ja mina keskendun sellele, et valitsuskoostöö toimiks. Kui ma tegeleks aktiivselt alternatiivide otsimisega, siis samal ajal poleks mul võimalik valitsust koos hoida. Ma ei mõtle sellele liiga palju, minu jaoks see ei ole teema – minu jaoks on teema see, kuidas valitsuse tegevusprogrammi ellu viia. Uskuge või mitte, aga meil on väga-väga palju küsimusi, mis ka lähinädalatel otsustamisele tulevad, mis tegelikult on vähemalt sama kaalukad kui see, kes on Eesti esindaja kontrollikojas. Kõik need asjad tuleb mõistlikult ära lahendada. Ma ei tegele sellega, et pidevalt 101 piires arvutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles