Enriko Talvistu: peale protsendiseaduse on olemas kunst

Enriko Talvistu
, kunstiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Tartu ülikooli kliinikumi õendusabihoones avatud sgrafiito «Eeden» ei anna oma pealkirjaga ilmselt mingisugust viidet hoone tulevasele kasutusele. Küll aga on see peaaegu monokroomsetes rohekates ja pruunikates toonides teostatud taies oma dekoratiivsuses ja lihtsuses äärmiselt võluv, rääkimata teostuse õilsast ja töömahukast käsitööst.

Autorid on sgrafiitot ehk krohvi kihtide kraapimise tehnikat rakendanud ilma tellija igasuguse sunduseta. Oleksid ju Peeter Krosmann ja Nadežda Tšernobai võinud käia pinna üle värviballoonidega ning saavutada Edward von Lõnguse Tartus pühitsetud tänavakunstniku staatuse. Akadeemilise kliiniku ruumid määrasid ilmselt teistsuguse lähenemise. Ja hea on.

Siiski on olnud kuulda ka hinnanguid, et teos on liiga pealiskaudne ja vähekõnetav. Aga mida siis oleks tahetud haiglaruumidesse – kas sotsiaalset revolutsioonilisust või mõnda nüüdisaegset installatsiooni? Tegemist on just sellise rahustava kujundusega, mis haigla muidu kõledat atmosfääri parajal määral inimlikustab. Oleks selliseid tellimusi aga rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles