Euroopa Komisjon tahab suurendada tarbijate digiostude vabadust

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digimaailmal on järjest suurem mõju inimeste igapäevaelule, mistõttu on ka EL leidnud vajaduse seda üleliiduliselt paremini reguleerida.
Digimaailmal on järjest suurem mõju inimeste igapäevaelule, mistõttu on ka EL leidnud vajaduse seda üleliiduliselt paremini reguleerida. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon tuli täna välja ettepanekutega kahe direktiivi väljatöötamiseks, mis tagaksid tarbijatele rohkem õigusi digitaalse sisu soetamisel.

Euroopa Komisjon esitas täna kava autoriõiguse ajakohastamiseks ning ettepanekud piiriülese veebimüügi hoogustamiseks. Ettepanekud on osa digitaalse ühisturu strateegiast. „Seitse kuud tagasi lubasime, et hakkame digitaalset ühtset turgu kiiremas korras ellu viima – täna esitame oma esimesed ettepanekud, sõnas digitaalse ühtse turu eest vastutav Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip. Ta lisas, et nende ettepanekute kaudu tahab Euroopa Komisjon tagada sisu piiriülese kaasaskantavuse. «Seaduslikult ostetud sisu – olgu selleks filmid, raamatud, jalgpallivõistlused või teleseriaalid – peab saama endaga kaasas kanda kõikjal Euroopas. Tegemist on põhjapaneva muutusega, mis meenutab seda, mida me tegime rändlustasudega,» selgitas Ansip.

Täna esitatud ettepaneku kohaselt saaksid Euroopa Liidu elanikud reisides kasutada digitaalset infosisu, mille nad on kodus ostnud või tellinud. Piiriülene kaasaskantavus on uus tarbijatele pakutav ELi õigus, mis peaks saama reaalsuseks 2017. aastal – samal ajal, kui ELis lõpetatakse rändlustasude kohaldamine. Oma tegevuskavaga autoriõiguse normide ajakohastamiseks tahab komisjon tagada, et eurooplastele oleks kättesaadav laialdane valik seaduslikult pakutavat sisu ning et sealjuures oleksid ka autorid ja muude õiguste omajad paremini kaitstud ja saaksid õiglast tasu. Tänapäevasem ja euroopalikum raamistik on kasulik ka sellistele olulistele sektoritele nagu haridus, kultuur, teadus ja innovatsioon.

Liikmesriikide seadused ebaühtlased

Sammu tingis ühelt poolt asjaolu, et digitaalse sisu osas puuduvad peale Ühendkuningriikide teistel Euroopa Liidu liikmesriikidel hetkel seadused, mis reguleeriksid tarbijate õigusi digitaalse sisu ostmisel. Näiteks, kui inimene ostab endale läbi mõne platvormi õiguse vaadata filmi ning see film ei tööta või on halva kvaliteediga, siis ei kindlusta ükski seadus tema õigust toote eest raha tagasi saada. Teisalt reguleeriksid välja käidud ettepanekud ka tavakauba ostmist internetist – ka siin tahetakse liikmesriikides reegleid ühtlustada, et üle Euroopa Liidu kehtiksid internetist tellitud kauba puhul sarnased tarbijaõigused.

Tarbijate elu parandavad nendes direktiivide näol tehtud ettepanekud esmalt seeläbi, et ettevõtted saaksid tänu ühtsetele reeglitele oma kaupasid üle ELi müüa sarnastel alustel ja see suurendaks nii õiguskindlust kui ka looks sõbralikuma ärikeskkonna. Seega tekib võimalus pakkuda tarbijatele kaupasid suuremas valikus ning madalamate hindadega, sest ettevõtjate suurem osalus tagab parema konkurentsi. Lisaks tagavad suuremad õigused tarbijale kindlustunde.

Eesti europarlamendi saadik Kaja Kallas ütles, et Komisjoni algatus ja ettepanekud sel teemal on väga teretulnud, sest tarbijaõiguste ühtlustamine võimaldab suurendada veebikaubandust ja see tähendab meie ettevõtetele ligipääsu suuremale turule. Ta lisas, et siinkohal ei tohiks me uusi reegleid luues lasta tekkida olukorral, kus tarbijatel on tavakaupade ostmisel internetis ja reaalmaailmas väga erinevad õigused, sest see tekitaks omakorda suuremat segadust.

Lisaks täna esitatud ettepanekule veebisisu kaasaskantavuse kohta on komisjonil muu hulgas kavas parandada veebis pakutavate tele- ja raadioprogrammide piiriülest levikut ja hõlbustada piiriüleseks sisule juurdepääsuks litsentside andmist. Samuti kavatseb komisjon tegeleda autoriõiguse eranditega, mis lubaksid kindlaksmääratud tingimustel autoriõigusega kaitstud teoste kasutamist ilma õiguste omaja eelneva loata.

Komisjoni eesmärgiks on ka õiglasema turu loomine. Selleks hinnatakse, kas loovisiku ja loovtööstuse investeeringu tulemuseks oleva autoriõigusega kaitstud teose veebis kasutamine on litsentside kasutamisega nõuetekohaselt lubatud ja tasustatud ehk kas selliste teoste veebis kasutamisest saadav kasu jaotatakse õiglaselt. Seoses sellega kavatseb komisjon analüüsida uudiseid koondavate teenuste tegevust.

Muutused ka digilepingutes

Olulisel kohal on ka võitlus piraatluse vastu. Näiteks tahetakse luua üleeuroopaline raamistik, et jälgida raha liikumist ja lõigata läbi selliste ettevõtete rahavood, kes teenivad piraatluse pealt. Komisjon tutvustas täna ka uusi digitaalsete lepingutega seotud norme, mille abil parandada Euroopa tarbijate kaitset veebis tehtavate ostude puhul ja aidata ettevõtjatel tegeleda piiriülese müügiga.

Praegu müüb ainult 10 protsenti Eesti jaemüüjatest veebis teistes Euroopa Liidu riikides elavatele tarbijatele, kolm korda rohkem jaemüüjaid – 29 protsenti – müüb oma riigis. Ainult 22% Eesti tarbijatest teeb veebis sisseoste teistest ELi riikidest, samas kui 39 protenti teeb oste Eesti veebipoodidest. Komisjoni tänaste ettepanekutega avardataks oluliselt Eesti ettevõtjate piiriüleseid müügivõimalusi ning samas laieneks Eesti tarbijatele pakutav kaubavalik ning alaneksid hinnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles