Ilves: abielludes loobuks Kupce igakuisest esindustasust ja muudest hüvedest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves ja Ieva Kupce
Toomas Hendrik Ilves ja Ieva Kupce Foto: Eero Vabamägi

President Toomas Hendrik Ilves kirjutas sotsiaalmeedias, et kui ta abielluks Ieva Kupcega enne oma ametiaja lõppu, loobuks Kupce sellega kaasnevatest hüvedest.

Riigipea kirjutas Facebookis, et sel nädalal sai teatavaks tema ja Ieva Kupce kihlus, mis on neile üks samm suvel alguse saanud kahe vaba inimese lähedases suhtlemises.

«Meie meilboksid ja mobiilid on täis õnnitlusi, mille eest suur tänu, ning ka ohtralt küsimusi. Palun, andke meile nüüd aega ja ruumi teha üks otsus korraga,» lisas Ilves.

«Küll aga tean, et kui me enne minu presidendiaja lõppu abiellume, jätkab Ieva töötamist oma senises valdkonnas. Mistõttu olgu ettevaatavalt kohe ära öeldud, et ta ei vaja siis täiendavaid hüvitisi ning loobub nii igakuisest esindustasust, sekretärist kui ka ametiautost,» kinnitas president.

Sel nädalal sai teatavaks minu ja Ieva Kupce kihlus, mis on meile üks samm suvel alguse saanud kahe vaba inimese lä...

Posted by Toomas Hendrik Ilves on Thursday, December 10, 2015

Nädala algul sai teatavaks, et president Toomas Hendrik Ilves kihlus novembri keskpaigas Ieva Kupcega. Ieva Kupce on Läti kaitseministeeriumi küberjulgeolekupoliitika koordineerimissektsiooni juht. Ta tegeleb 2012. aastast Läti küberkaitsega. Ta on osalenud 2006. aasta NATO tippkohtumise korraldamisel Riias, töötanud Läti NATO-esinduses ning Euroopa Liidu eriesindaja nõunikuna Bakuus.

Postimees kirjutas kihluse avalikuks tulemise õhtul, et president plaanib abielluda veel ametiajal.

Vastavalt presidendi ametihüvede seadusele on hüved ette nähtud ka tema abikaasale. Presidendi ametiaja jooksul võib abikaasa saada enda käsutusse sekretäri, ametiauto ning esindustasu 30 protsenti presidendi ametipalgast, lisaks veel hüvitist põhjendatud kulutuste eest. Pärast presidendi ametiaja lõppu on tema abikaasal õigus saada esindustasu 20 protsenti presidendi ametipalgast. 

--

Vabariigi Presidendi ametihüve seadus

§ 81. Presidendi abikaasaga seotud hüved

 (1) Presidendi abikaasal on õigus presidendi ametivolituste ajal:

 1) saada oma käsutusse sekretär, kes on Vabariigi Presidendi Kantselei teenistuja;

 2) kasutada riigi kulul ametiautot ning selle korrashoiu ja kasutamisega seotud teenuseid;

 3) saada esinduskulude katteks igakuist esindustasu, mille suurus on 30 protsenti presidendi ametipalgast;

 4) saada käesoleva seaduse §-s 6 nimetatud korras hüvitist lähetuskulude ja muude põhjendatud kulutuste eest.

 (11) Presidendi abikaasa, kes on süüdi mõistetud karistusseadustiku 15. peatükis või 17. peatüki 2. jaos sätestatud süüteo eest, mille eest karistusseadustik näeb ette vähemalt kuni viieaastase vangistuse, kaotab õiguse käesoleva paragrahvi lõikes 1 sätestatud hüvedele.

 (2) Pärast presidendi ametivolituste lõppemist makstakse presidendi abikaasale käesoleva paragrahvi lõike 1 punktis 3 nimetatud tasu, mille suurus on 20 protsenti presidendi ametipalgast kuni abikaasa surmani.

 (21) Presidendi abikaasa, kes on süüdi mõistetud karistusseadustiku 15. peatükis või 17. peatüki 2. jaos sätestatud süüteo eest, mille eest karistusseadustik näeb ette vähemalt kuni viieaastase vangistuse, kaotab õiguse käesoleva paragrahvi lõikes 2 nimetatud tasule.

 (3) Vabariigi Valitsus võib korraldusega pikendada presidendiks valitud isiku lese soovil riigi kulul ametiauto ning selle korrashoiu ja kasutamisega seotud teenuste kasutamise õigust.

 (4) Presidendi abikaasa võib saada riigilt muudes seadustes käsitletud hüvesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles