Õed saavad rohkem õigusi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Medõde.
Medõde. Foto: Panther Media/Scanpix

Sel nädalal riigikogus vastu võetud seadusmuudatus  võimaldab anda õdedele volitused patsiendi õige spetsialisti juurde suunamiseks.

«Lisaks teenuse sisule saab selgemaks ka patsiendi liikumine tervishoiusüsteemis eri spetsialistide vahel – õde saab võimaluse suunata patsienti vajadusel järgmiste spetsialistide juurde ja patsiendi terviseinfo liikumine eri spetsialistide vahel läheb selle tulemusel sujuvamaks,» selgitas Eesti õdede liidu juhatuse liige Ester Öpik. Õendusabiteenuste vastuvõtu ajalise kestuse, õe kvalifikatsiooninõuete, vastuvõtuks vajalike vahendite ja ruumi nõuete täpsem reguleerimine tervise- ja tööministri poolt võimaldab üle Eesti teenuste kvaliteeti ühtlustada ja tõsta.

Siiani on õed vastuvõtuteenust osutanud vastavalt iga tervishoiuasutuse sisemisele regulatsioonile ning seetõttu on teenuste sisu ja kvaliteet olnud piirkonniti ebaühtlane. «Õdede liit on koostöös sotsiaalministeeriumiga jõudnud vajalike määruste ettevalmistamisel juba lõpusirgele ning loodame, et tervise- ja tööminister kehtestab võimalikult peatselt täpsed nõuded õendusabiteenuste osutamisele,» lisas Öpik.

Tervise arengu instituudi hinnangul on viimastel aastatel iseseisvate õendusteenuste maht kasvanud igal aastal enam kui viiendiku võrra. Õe ambulatoorsed vastuvõtud aitavad pere- ja eriarstidel töökoormust jagada, need on lühendanud oluliselt eriarsti vastuvõtu järjekordi ja parandanud sellega inimestele abi kättesaadavust.

Õe vastvõtt on mõeldud igas eas patsientidele, kes vajavad ambulatoorsel raviperioodil järjepidevat terviseseisundi jälgimist ja hindamist, õendustoiminguid tervise või ravi edendamiseks ning täiendavaid teadmisi ja oskusi tervise eest hoolitsemisel ja tervisekahjustuste või haiguste ennetamisel.

9. detsembril Riigikogus vastu võetud tervishoiuteenuste korraldamise seaduse ja teiste seaduste muutmise seadus andis muuhulgas retseptiõiguse ka pereõdedele, kes saavad edaspidi õiguse iseseisvalt kordusretsepte väljastada, kui nad on läbinud kliinilise farmakoloogia täienduskoolituse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles