Negatiivset eluasemelaenu intressi ei tule

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikas: EBF

Aasta tagasi oli üks pangajuht mures, et mis saab siis, kui eluasemelaenude baasintressiks kujunenud kuue kuu Euribor langeb miinus 0,4 protsendini või veelgi sügavamale. Nimelt langes buumiajal eluasemelaenude keskmine marginaal vaid 0,8 protsendini ning parematel klientidel võis see olla poole väiksem. Seega valitses oht, et kui Euribor langeb miinus 0,4 protsendini, langeb ka osa eluasemelaenude koguintress negatiivseks.

Selle aasta 6. november oligi ajalooline päev, mil kuue kuu Euribor esmakordselt alla nulli langes. Eluasemelaenuvõtjad võiksid kalendrisse sellele kuupäevale paksu punase ringi ümber tõmmata. Praeguseks on intress langenud miinus 0,036 protsendini. Tõsi, lühemate tähtaegade (kolme ja ühe kuu) Euriborid, mis võib olla samuti eluasemelaenuintresside baasintressiks, olid negatiivsed juba varem. Aga neid laene on väljastatud üsna vähe.

Negatiivse Euribori on põhjustanud Euroopa Keskpanga agressiivne rahapoliitika – negatiivne laenuintress ning vähemalt kuni 2017. aasta märtsini kestev varaostuprogramm ehk teisisõnu rahatrükk. Pole välistatud, et järgneva aasta alguses peab keskpank midagi agressiivset veel tegema, mis tähendab, et Euribor võibki langeda kuni poole protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles