Pentus-Rosimannus: kliimalepe on aasta positiivseim märk

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus.
Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Mitmeid aastaid kestnud läbirääkimiste tulemusel saavutatud Pariisi kliimakokkulepe on aasta olulisim positiivne märk, leiab endine keskkonnaminister, riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Keit Pentus-Rosimannu.

«Kui 2015. aasta on üldjoontes rahvusvahelisel areenil olnud erakordselt pingeterohke, siis üheks selle aasta olulisemaks positiivseks märgiks on 195 riigi vahel sõlmitud Pariisi kliimakokkulepe. Erimeelsusi on mitmeid aastaid kestnud väga keerulistes läbirääkimistes olnud üksjagu ja veel paar aastat tagasi uskusid vähesed, et üleilmne kokkulepe võimalik on. See, et kokkulepe lõpuks sündis, on märgilise tähendusega,» sõnas Pentus-Rosimannus. 

«Eesti on koos teiste EL riikidega töötanud selle nimel, et leppe osalisteks oleksid võimalikult paljud riigid ka väljaspoolt Euroopa Liitu. See eesmärk sai täidetud.»

«Ambitsioonikas lepe on sisuliselt üleilmne plaan saastamise vähendamiseks selliselt, et aeglustada märkimisväärselt kliima soojenemist ja hoida keskmise temperatuuri tõus oluliselt alla 2 kraadi. Tähtis on, et see lepe ei jää nüüd aastakümneteks lihtsalt riiulile seisma - iga viie aasta tagant tehakse vahekokkuvõtted, kas riikide poolt astutud sammud on olnud emissioonide vähendamiseks piisavad,» selgitas ta.

«Saastamise vähendamise kokkulepe on väga selge ja oluline signaal ka ettevõtlussektorile - tulevik on energiat kokkuhoidvate, nutikate tehnoloogialahenduste päralt,» ütles Pentus-Rosimannus. 

Ta osutas, et aasta pärast Marrakeshis toimuval tippkohtumisel keskendutaksegi just innovatsioonile ja uudsetele lahenduste rakendamisele emissioonide vähendamiseks.

«Eesti tehnoloogiasektori jaoks saab see olema hea võimalus tutvustada omapoolseid lahendusi ja ideid globaalsel tasemel,» arvas riigikogu liige. «Huvilisi sellistele lahendustele lisandub iga aastaga ning motivatsioon oma tootmist energiasäästlikumaks, keskkonnasõbralikumaks, teha kasvab kliimakokkuleppe taustal oluliselt.»


Paet: EL võib ühtselt tegutsedes palju saavutada

Euroopa Parlamendi liikme ja endise välisministri Urmas Paeti sõnul on Pariisis saavutatud kliimakokkulepe ajaloolise tähendusega õiguslikult siduv lepe ning nüüd tuleb keskenduda selle elluviimisele, et hoida globaalset soojenemist maksimaalselt kahe kraadi piires.

«Ainult kõigi riikide konkreetne edasine tegevus ja investeerimispoliitika saavad anda Pariisi kokkulepetele tegeliku sisu,» lisas ta.

Paet ütles, et Euroopa Liit mängis kliimakokkuleppe saavutamisel olulist rolli ning tulemus näitab, et Euroopa riigid saavad palju tehtud, kui nad on ühtsed.

«Kliimakokkulepe on selge sõnum, et vaid süsinikuvabadel investeeringutel on tulevikku. Et viie aasta pärast, kui on esimene leppe toimimise ülevaatusaeg, oleks ka midagi saavutatud,» sõnas ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles