Kaart: just nii kaua võttis reisimine aega sada aastat tagasi

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaart majandusgeograafia atlasest.
Kaart majandusgeograafia atlasest. Foto: Majandusgeograafia atlas, 1914. Bartholomew, J. G.

Pole mõtet kurta oma lennureisi pika kestvuse üle, isegi siis, kui teie lend viibib. Põhjus on lihtne - see pole midagi võrreldavat sellega, mida inimesed reisimiseks sada aastat tagasi läbi elasid, kirjutab Maailma Majandusfoorumi (World Economic Forum) infoleht Agenda.

Seda tõestab (suurendatav) kaart, mis on pärit 1914. aastal trükitud majandusgeograafia atlasest, mille koostas John Bartholomew.

Kaart selgitab, kui kaua ühe reisiselli teekond alustades Euroopa tumeroosast tsoonist soovitud sihtkohta aega võis võtta: tumeroosa ala sees kuni viis päeva, heleroosasse piirkonda kuni kümme päeva, oranži tsooni kuni 20 päeva. Reis rohelises, helesinises ja sinises tsoonis asuvasse riiki võttis aega vastavalt kuni 30, 40 ja üle 40 päeva.

Tänapäeval võtab kõige pikem lend – Dubai ja Panama City vahel – aega umbes 17 tundi ja 35 minutit. See võib tunduda ilmatuma pikk aeg, ent filmide, kliimaseadme ja tasuta jookidega ei tundugi see nii kehv, leiab Agenda. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles