Reitinguagentuur: emigratsioon põhjustab palgatõusu ja kahjustab konkurentsivõimet

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Standard and Poor's reitinguagentuuri peamaja New Yorgis.
Standard and Poor's reitinguagentuuri peamaja New Yorgis. Foto: BRENDAN MCDERMID / REUTERS

Eelmisel nädala lõpus Eesti pikaajalise riigireitingu senisel kõrgel tasemel AA- kinnitanud reitinguagentuur Standard and Poor’s (S&P) kirjutab Eesti majanduse ülevaates, et Eesti ekspordi konkurentsivõimet võib hakata takistama siinne kiire palgatõus, mis omakorda johtub emigratsioonist.

S&P analüütikute hinnangul on Eesti majanduse kasvuväljavaated keskpikas perspektiivis head, paremad kui enamikul eurotsooni riikide majandustel. Lühiajaliselt on Eesti ees aga naabermaade Soome ja Venemaa majanduse nõrkusest tulenevad väljakutsed.

Sarnaselt teiste Balti riikidega kasvab Eesti majandus lähiajal peamiselt suureneva sisetarbimise arvel, märgib agentuur. Sisetarbimist toetavad palgakasv, avaliku sektori kulude suurenemine ja maksukärped.

Ka S&P alandab oma Eesti majanduse kasvuprognoosi nagu enamik teisi finantsasutusi on juba varem teinud. Agentuuri hinnangul kasvab Eesti majandus tuleval aastal 1,3 protsenti. Kasvu kärbib kehvapoolne eksport ja investeeringute märkimisväärne kahanemine. Eraldi märgib S&P ära Eesti transpordisektori probleemid, mis tulenevad vähenenud Venemaa vedude mahust.

Agentuuri hinnangul on Eesti tugevused korras riigirahandus ja kuluefektiivne poliitiline juhtimine, mis kaaluvad reitingu andmisel üles madala sisemajanduse kogutoodangu taseme elaniku kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles