Jahimehed saavad uuest aastast emise küttimise eest sada eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssiga. Foto on illustratiivne.
Metssiga. Foto on illustratiivne. Foto: Jaanus Lensment

Jahimehed hakkavad uuest aastast saama iga vähemalt aastase ja suguküpseks saanud emise küttimise eest sada eurot, millest 75 eurot maksab Euroopa Komisjon ja 25 eurot lisab riik.

«Euroopa Komisjon on teinud ettepaneku hakata Balti riikides sigade Aafrika katku (SAK) efektiivsemaks tõrjumiseks maksma emise küttimise eest niiöelda pearaha,» ütles BNSile veterinaar- ja toiduameti peadirektori kohusetäitja Olev Kalda. Ta lisas, et Läti ja Leedu on sellega alustanud ja Eesti alustab jaanuarist.

Kalda sõnul pole detailides veel teada, kuidas jahimehed tõestavad kütitud metssea soo ja vanuse, sest kultide ja põrsaste eest ei maksta.

«Variante on erinevaid ja peab vaatama, milline neist on tehniliselt kõige kontrollitavam. Siin on riigid lähenenud erinevalt, näiteks on üks võimalus selline, et jahimehed peavad esitama metssea alalõualuu ja emaslooma suguorganid. Suguorganeid on selleks vaja, et teatud vanuses pole isasloomadel veel kihvad välja arenenud,» rääkis Kalda. «Meil on natuke teine mõte, aga ma ei soovi seda veel täpsustada.»

Jahimeehed on Kalda sõnul sellest võimalusest huvitatud. «Nad saavad aru, et sigade arvukuse vähendamine on SAKi pärast oluline. Aga jahil käimine on kulukas ja lisaraha on abiks,» sõnas Kalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles