Islamiriigid loovad terrorismivastase sõjalise liidu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejatelt konfiskeeritud lipud, relvad ja laskemoon
Islamiriigi võitlejatelt konfiskeeritud lipud, relvad ja laskemoon Foto: SCANPIX

Uudisteagentuuri Reuters teatel loovad 34 islamiriiki uue, terrorismivastase sõjalise liidu, milles osaleb nii Araabia kui Aafrika riike.

Liidu eesotsas on Saudi Araabia, kuid sellega on liitumisnõusoleku andnud näiteks ka Egiptus, Katar, Araabia Ühendemiraadid ja veel mitmed Pärsia lahe riigid, kuid ka Türgi, Malaisia ja Pakistan.

Nimekirjas on mitu Aafrika riiki, kuid puudub näiteks Iraan.

Uue sõjalise liidu eesmärgiks on kaitsta islamiriike ja nende riikide elanikke terroristlike organisatsioonide ja rühmituste eest, mis tekitavad konflikte, vägivallatsevad ja tapavad tsiviilelanikke.

Uue sõjalise liidu peakorter rajatakse Saudi Araabia pealinna Ar-Riyāḑi.

Saudi Araabia kaitseminister Mohammad bin Salman sõnas, et uus sõjaline liit teeb terrorismi tõrjumisel koostööd rahvusvaheliste organisatsioonide ja suurriikidega.

USA on viimasel ajal aina enam rõhutanud, et Pärsia lahe riigid peaksid rohkem koostööd tegema ja aktiivsemad olema Iraagis ja Süürias äärmusrühmituse ja teiste selliste grupeeringute tõrjumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles