Sakslased saavad elusa jõulupuu suisa rentida

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulupuu.
Jõulupuu. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Sellel talvel on Saksamaa väikeettevõtetel uus trend laenutada potis jõulupuid inimestele, kes ise ei soovi kuuske metsas maha raiuda või poest osta.

«Me tahame selle ettevõtmisega näidata, et tarbimine võib töötada ka teistmoodi,» ütleb Happy Tree asutaja Sebastian Schönfeld.

Eelmine aasta andis ettevõte Happy Tree üürile 400 puud Kölnis ja Düsseldorfis, vahendab The Local. Selle aasta eesmärgiks on firmal rendile anda 3000 puud kaheteistkümnes eri linnas, sealhulgas Hamburgis, Bremenis ja Hannoveris.

Ettevõtete arvates on jõulupuude laenutamine hea alternatiiv sellele, et püstitada surnud puu toanurka ja siis visata see mõne nädala pärast tänavale.

Jõulupuu kasvatajad hoiatavad, et potis võib ka puu kiiresti hävida. «Liigne soojus ja vähene vesi võib olla elusale puule surmav kombinatsioon,» ütles pressiesindaja Hans-Georg Dressleri.

25-aastane puukooli omanik Kersten Scholz plaanib tänavu samuti pakkuda jõulupuid üürile, täpsemalt 150 potis mändi. Scholz ütles, et ta valmistab puid ette ka temperatuuri muutusteks, soojendades neid esmalt siseruumides just seetõttuet nad ikka kauem vastu peaks.

«Kuna puid peab hoidma elus läbi mitmekordse laenutuse, siis tasub neid regulaarselt ümber istutada,» rääkis Scholz, kes hoiatas, et paraku ei pruugi alati kõik puud potis ellu jääda.

Pärast ringirändamist peavad puud järk-järgult uuesti talvise külmaga harjuma, enne kui neid saab uuesti õue istutada. Mõnikord võib puul säärane taastumine aega võtta kuni kaks aastat.

Saksamaa Looduskaitse Föderatsioon jagab näpunäiteid, kuidas kasvatada puud potis. Ühtlasi selgitatakse, kuidas juured ei saa kahjustada ja teisalt on see heategu loodusele.

Scholzi firma jõulupuud maksavad 44-79 eurot ning Happy Tree ettevõtte jõulupuud 65-80 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles