Sündida võiks võrdsete liit

, Sangaste vallavanem (SDE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Tamberg, Sangaste vallavanem
Kaido Tamberg, Sangaste vallavanem Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Käesolev kirjutis ei pretendeeri absoluutsele tõele ega välista ühtki muud võimalust või nende kombinatsiooni. Selle mõte on vaadata asja pisut teise nurga alt ja maaelu huvidest lähtuvalt.

Haldusreformist on meile siiani räägitud vaid mudelina «keskus + äärealad», kus selgroog on mingi suuremana tunduv tõmbekeskus ja selle ümber koonduks väiksemate omavalitsuste selga sirgu hoidev halduslihastik. Nii saab ka, kuid see kiirendaks veelgi Eesti keha kontide ümber kokku tõmbumise protsessi.

Pakutav võimalus on aga mõeldud just kogu riigi kere tugevamaks muutmiseks. Eesmärk on luua praegustest valdadest uus haldusüksus, mille valitsemise põhimõte ei rajane ülalt alla püramiidskeemil, vaid võrdväärsete liidul. Meie mudelis puudub üks ja ülim kõiki allaneelav halduskeskus, funktsioonid on jaotatud ning teenuse osutamine roteerub uue haldusüksuse kogukondade vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles