Soome ei soovi võtta Rootsist lisapõgenikke

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Rootsis Malmös
Põgenikud Rootsis Malmös Foto: SCANPIX

Rootsi on sel aastal saabunud umbes 160 000 põgenikku, mille tõttu Rootsi loodab, et teised Euroopa Liidu riigid kergendaksid ta koormat ja võtaks osa migrante endale.

Euroopa Komisjon ei ole selles küsimuses mingit otsust langetanud, kuigi Rootsi ootab teiste riikide abi, edastab Yle.

Nüüdseks on kindel see, et Rootsi ei pea võtma vastu ELi poolt talle pagulaskvoodiga määratud 5000 põgenikku Itaaliast ja Kreekast.

Soome on seni Rootsis pagulasküsimuses toetanud, kuid samas ei soovi Rootsi taaka kergendada ja sealt lisapagulasi võtta.

Soome peaministri Juha Sipilä teatel on mitmed teised ELi riigid samas valmis Rootsit pagulasteprobleemi lahendamisel aitama.

Soomele määratud pagulaskvoot on umbes 2000 põgenikku, kuid Sipilä sõnul ei soovi Soome neid saada Rootsist. Ta põhjendas, et Soome on ELi riikide seas see riik, kuhu on juba saabunud väga palju põgenikke.

Sipila arvates peaks Türgi pingutama ja ära hoidma veel rohkemate Lähis-Ida põgenike saabumise Euroopasse.

«Pagulastega seoses on esile kerkinud inimõigused, esmalt oleks vaja põgenikele normaalsed elamistingimused luua ja lapsed kooli saata. Iga väiksemgi abisamm võib inimõigusolukorda parandada,» nentis Soome peaminister.

Rootsis on olukord kriitiline, kuna pagulastele mõeldud majutuskohad on täis ja seda on ka soojendusega telkidega telklaagrid.

Kõige enam põgenikke on suundund Saksamaale, kuna seal on neil kõige lihtsam integreeruda ja saada sotsiaaltoetusi.

Saksamaa meedia andmetel on riiki saabunud üle ühe miljoni põgeniku.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles