Rivaalid raevus: Ukrainas särab Saakašvili täht

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina siseminister Arsen Avakov parlamendis Mihheil Saakašvili suunas vee viskamiseks hoogu võtmas.
Ukraina siseminister Arsen Avakov parlamendis Mihheil Saakašvili suunas vee viskamiseks hoogu võtmas. Foto: kyivpost.com

Mihheil Saakašvili tavatseb tekitada tugevaid reaktsioone. Nädala alguse poole paiskas Ukraina siseminister Arsen Avakov grusiini suunas klaasitäie vett, nimetas viimast varganäoks ning käskis «käia minu maalt kus kurat!»

Selsamal kirglikul koosolekul Kiievis käratas peaminister Arseni Jatsenjuk Odessa oblasti kuberneriks kerkinud endisele Gruusia presidendile, et too on «kloun», kes toodi sisse selleks, et «teha [teatud] tööd, aga mitte poliitilisi trikke.»

Vahejuhtumid võeti viirusena levivasse videosse, mis Ukraina poliitika tsirkuse-reputatsiooni veelgi kinnitab, kirjutab Financial Times. Ühtlasi on tegemist ilmeka näitega, et üha häälekamalt kohaliku kõrgel tasemel korruptsiooni suhtes sõna võttev Saakašvili on kerkimas arvestatavaks tegijaks Ukraina poliitilisel maastikul.

Mõned ukrainalsed ülistavad Saakašvilit kui «buldooserit», kes koduses Gruusias reformidega läbi murdis. Nende meelest võib Saakašvili olla ehk ainus figuur, kes suudaks purustada oligarhide haarde, erahuvid ja endeemilise korruptsiooni Ukrainas.

On aga ka neid, kes peavad grusiini liiga kuumavereliseks, et talle Ukrainas prominentne roll usaldada.

Ühe hiljutise rahvaküsitluse valguses osutus Saakašvili siiski riigi populaarseimaks poliitikuks, kelle reiting ületas 40 protsendi piiri – kaks korda rohkem protsente, kui president Petro Porošenkol ning mäekõrguselt üle peaminister Jatsenjuki nullilähedasest numbrist.

«Meil on varivalitsus ja oligarhia, mis juhib Ukrainat nagu oma isiklikku aktsiaseltsi,» ütles Saakašvili hiljuti Financial Timesile antud intervjuus. «Selline süsteem sobib neile kõigile. Ärge võtke nende omavahelist võitlust tõe pähe. Suletud uste taga teevad nad diile edasi.»

«Kuidas seda murda?» küsis Saakašvili. «Väga lihtsalt. Sa teed valitsusest päris valitsuse. Sa ütled oligarhidele, et nende aktsiad on anulleeritud, ja sa teed seda läbi prokuröride.»

Saakašvili mudel oleks toimida nagu Gruusias: erastada rohkem ettevõtteid ning kärpida bürokraatiat vabastamaks raha uute ja paremini tasustatud riigiteenistujate palkamiseks. Nagu nentis Saakašvili, on 200-dollarilised riigisektori palgad otsekui kutse pistist paluda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles