Lugeja küsib: kas tööpäeva võib pikendada üheksa tunnini?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liinitöölisi kurnab pidev sundasend.
Liinitöölisi kurnab pidev sundasend. Foto: Peeter Langovits

«Töötan tehases liinitöölisena ja varem oli meil tööajal kaks 15minutilist pausi. Nüüd otsustas tööandja need puhkepausid lisada tööaja hulka ja pikendada tööaega üheksa tunnini (lõunapaus 30 minutit ja kaks 15 minuti pikkust pausi). Me teeme liinitööd, aga meil on tööajal võimalus muuta liinil oma töökohta. Aga sellegipoolest me töötame terve päeva liini ääres. Kas tööandjal on õigus nii käituda?»

Vastab tööinspektsiooni töösuhete nõustamistalituse juhataja Anni Raigna

Tööandja peab töölepingu sõlmimisel teavitama töötajat tööaja korraldusest. Tööaja korralduse aluseks on üldjuhul ettevõttes kehtestatud reeglid töökorraldusele, milles määratakse kindlaks muu hulgas tööaja algus, lõpp ja tööpäevasisesed vaheajad.

Töölepingu seaduse järgi peab iga pikema kui 6-tunnise töötamise kohta ette nägema vähemalt 30-minutilise tööpäevasisese vaheaja. Üldjuhul loetakse see nn lõunapaus tööajast välja. Lisaks on tööandjal kohustus suure füüsilise või vaimse töökoormuse, pikaajalises sundasendis töötamise või monotoonse töö puhul võimaldada täiendavaid tööaja hulka arvatavaid vaheaegu.

Kuna töötervishoiu ja tööohutuse seadusest tulenevad vaheajad loetakse tööaja hulka, ei muutu sõltumata vaheaegade arvust ja kestusest tööpäeva pikkus. Nende vaheaegade eesmärk on anda töötajale võimalus tööst lühiajaliselt puhata ja taastuda.

Kuigi üldjuhul on tööandjal õigus muuta tööajakorraldust ühepoolselt, siis tööaja hulka arvatavate vaheaegade tööajast välja arvamine ei ole seadusega kooskõlas. See tähendab, et selline tööajakorralduse muudatus, kus täiendavad vaheajad loetakse tööajast välja ning selle arvelt tööpäev pikeneb, ei ole korrektne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles