Teravmägede lumelaviinis kannatada saanud lastest üks suri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Longyearbyen, mida tabas lumelaviin
Longyearbyen, mida tabas lumelaviin Foto: SCANPIX

Põhja-Norra ülikooli haigla teatel suri eile üks lastest, kes sai möödunud laupäeval Teravmägedel Longyearbyenis toimunud lumelaviini tõttu raskelt vigastada.

Politsei esindaja Kjerstin Askholt kinnitas, et arstid ei suutnud teise lapse elu päästa, edastab Yle.

«Üks vigastada saanud lastest, kelle päästmiseks paljud medtöötajad koostööd tegid, on surnud. See on raske ja kurb aeg kogu Longyearbyenile. Meil on kahju, et nii juhtus,» lausus politsei esindaja.

Medtöötajad teatasid juba varem 42-aastase mehe hukkumisest lumelaviini tagajärjel. Teise kannatada saanud lapse vigastused on kergemad, kuid ta vajab siiski mõnda aega haiglaravi.

19. detsembri lumelaviini sai veel kaheksa inimest vigastusi, neist neli toimetati kiirabihelikopteriga Lomgyearbyeni haiglast Tromsø haiglasse, kus on raviks paremad tingimused.

Askholt lisas, et lumelaviini tõttu evakueeritud ei saa veel koju tagasi pöörduda, kuna laviinioht ei ole möödunud.

«Ilmaennustus näitab ilma paranemist, kuid evakuatsioon kehtib seni, kuni tuisk ja tugev tuul lakkavad,» sõnas politsei esindaja.

Möödunud laupäeval evakueeriti Teravmägedel pärast laviini 180 inimest. Laviinis hävines kümme maja ning ühte maja kandis lumevool kaasa peaagu 100 meetrit.  

Norra geotehnilise instituudi geoloog Kjell Brattlie uuris eile koos kolleegide laviinipiirkonda ja leidis, et laviin oleks võinud olla isegi ohtlikum.

«See tundub uskumatuna, et kõik niigi hästi läks. Palju maju sai kannatada, ühe kandis laviin väga kaugele. Arvan, et olukord oleks hullem, kui kõik majad oleks laviiniga kaasa liikunud,» teatas Brattlien.

Geoloog lisas, et uute laviinide oht on suur, kuna sadanud on palju lund ning tuul on seni tugev.

Looduslikul viisil, mitte inimtegevusest põhjustatud lumelaviin oli oma võimsuselt neljanda astme laviin, mis on viieastmelisel skaalal võimsuselt teine.

Politsei teatel tekkis eile üks nõrgem laviin Longyearbyeni lähikonnas, kus hävines vana hoone.

Wikipedia: Teravmäed on Norrale kuuluv saarestik Põhja-Jäämeres. Koos Karusaarega moodustab ta Svalbardi haldusüksuse.

Asustus on koondunud Lääne-Teravmägede saarele, kus elab umbes 2000 inimest. Suuremad asulad on Longyearbyen ja Barentsburg. Ainuke lennujaam Teravmägedel on Svalbardi lennujaam, mis asub kolm kilomeetrit Longyearbyenist loodes. Lennuühendus on Oslo ja Tromsøga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles