Eesti kroone käiakse ikka veel eurodeks vahetamas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige rohkem on inimeste käes ning ilmselt paljuski ka kaduma läinud 2-krooniseid kupüüre.
Kõige rohkem on inimeste käes ning ilmselt paljuski ka kaduma läinud 2-krooniseid kupüüre. Foto: Kristjan Teedema

Eesti Panga teatel on Eesti oma raha rahval alles veel ligi 46,5 miljoni euro väärtuses, kuid selle hulk aina väheneb.

Panga pressiesindaja Ingrid Mitt ütles, et Eesti krooni pangatähti on veel tagastamata 39,7 miljoni ja käibemünte 6,8 miljoni euro väärtuses.

«Kroone käiakse Eesti Panga muuseumis vahetamas iga tööpäev ja see on üsna aktiivne ja regulaarne tegevus,» lausus ta. «Samuti laekub päringuid telefoni ja e-kirja teel.»

Rahareformi algusega võrreldes on inimeste ja ettevõtete kroonivarud muidugi kõvasti vähenenud. Päev enne euro saabumist ehk 2010. aasta 31. detsembril oli Eesti raha ringluses 372,6 miljoni eurot väärtuses.

Miks on keegi aastaid rahavahetusega oodatud, seda muidugi põhjendama ei pea, aga Miti sõnul on inimesed ise selgitanud, et on majapidamisest juhuslikult leidnud kroone, mille asukoht oli juba meelest läinud. Või on välja tulnud omal ajal lähedase poolt kõrvale pandud kupüürid või soovitakse mälestuseks alles jäetud rahatähed nüüd siiski eurodeks teisaldada.

Mitt ütles, et pangatähtedest on inimeste käes arvuliselt kõige rohkem 2-krooniseid pangatähti (37 protsenti kõigist tagastamata kroonipangatähtedest) ja 5-krooniseid pangatähti (17 protsenti). Arvuliselt kõige vähem on veel ringluses 50-krooniseid kupüüre (1,5 protsenti).

Müntidest on enim tagastamata 10-sendiseid (36 protsenti kõigist tagastamata müntidest) ja 20-sendiseid münte (26 protsenti). Kõige vähem on ringlusse jäänud 5-sendiseid münte, mis moodustavad tagastamata kroonimüntidest 0,6 protsenti.

Eesti Panga muuseumis saab Eesti krooni pangatähti ja münte vahetada eurodeks tähtajatult ja ametliku keskkursiga 1 euro = 15,6466 krooni.

Mitt lisas, et ümber vahetatakse ka kahjustatud või rikutud Eesti krooni pangatähti, kuid sellest peab olema säilinud üle poole ning tervikuna peab olema loetav seeria ja number. Kahjustustega käibemündil peab olema nähtav vähemalt nimiväärtus ja vermimisaeg.

Loo esialgses versioonis oli avalõigus eksitud kroonide koguväärtusega. Viga parandatud 26. detsembril kell 12.11. Artikli autor Aivar Aotäht palub vabandust.

Copy
Tagasi üles