Sõjakohtu alla antud USA sõdur pidas end agent Jason Bourne`iks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert «Bowe» Bergdahl
Robert «Bowe» Bergdahl Foto: SCANPIX

USA sõdur Robert «Bowe» Bergdahl kujutas ette, et ta on filmikangelane, agent Jason Bourne, kuid kangelastegude asemel langes ta viieks aastaks Afganistani äärmusrühmituse Taliban kätte.

Kohtus ilmnes, et sõdur lahkus salaja Afganistanis USA Mest-Malaki sõjaväebaasist 2009. aasta juunis, edastab foxnews.com.

Tal oli seljas USA sõjaväevorm, kaasas kompass, nuga, toitu, vett ja 300 dollarit sularaha.

«Sain aru, et olin suure lollusega hakkama saanud, sest ma ei tundunud eriti ümbritsevat maastikku ega teadnud, kus Talibani võitlejad täpselt asuvad,» sõnas Bergdahl hiljuti avalikustatud lindistusel.

Ta sai kiiresti aru, et on desertöör ja suures jamas, kui ta põgenemine avastatakse.

Bergdahl kinnitas siis enda julgustamiseks, et ta on nagu superagent Jason Bourne, kes tuleb igalt poolt eluga välja.

Ta mõtles välja loo taliibide juures infokogumisest ja siis USA baasi tagasipöördumisest, kuid elul olid temaga teised plaanid.

«Hollywoodi staarid mängivad filmides igasuguseid kangelasi, kuid minu eesmärgiks oli saada tõsielukangelaseks,» nentis sõdur.

Bergdahli seiklustest ei kujunenud siiski filmi kangelase Jason Bounre´i seiklust.

Kui päike tõusis, langes Bergdahl mootoratturitest ja AK-47 relvastatud taliibide kätte vangi.

Talibani võitlejad panid ameeriklase pikaks ajaks kinni pimedasse ruumi, mis mõjus nii vaimsele kui füüsilisele tervisele halvasti.

«Lõpuks tundsin, et tahan täiest kõrist röökida, kuid ma ei saanud seda teha. Karjusin oma pea sees ja hakkasin hulluma,» meenuta Bergdahl.

Kohtus ilmnes, et Talibani võitlejad piinasid ja peksid vangilangenut ning viie aasta pikkusest vangistuses 3,5 veetis ta raudpuuris.

Bergdahl vabanes lõpuks 2014. aasta mais, kui USA presidendi Barack Obama käsul vahetati ta Kuubal Guantanamo Bay vangilaagris olnud taliibi vastu.

Bergdahl sõnas USAs käivitatud uurimise alguses, et ta ei olnud rahul Afganistanis asuva sõjaväebaasi juhtimisega ning lootis, et ta põgenemine käivitab uurimise. Bergdahli sõnul oli ta eesmärgiks minna tema baasist 30 kilomeetri kaugusel asuvasse baasi.

Sõdur oli oma vanematele kirjutanud, et on Afganistanis sõdimise vastu ning ta kaasvõitlejad on vähese haridusega kiusajad.

Ilmnes, et Bergdahl õppis kohalike elanike abil paštu keelt ja veetis afgaanidega aega, et oma keeleoskust parandada. See ärritas tema kaasvõitlejaid.

«Me ei teadnud, kuidas temasse suhtuda, ta oli kas täiesti hull või siis Luure Keskagentuuri (CIA) palgal,» sõnas Bergdahliga koos Afganistanis olnud Darryl Hanson.

Taliibide jaoks oli tähtis, et Bergdahl oli elus vang, kuna teda sai mõne ameeriklaste käes oleva oma vangi vastu vahetada.

Pärast Bergdahli kadumist käivitati otsingud ning Hansoni andmetel hukkus neis vähemalt kuus USA sõdurit. USA kaitseministeeriumi teatel ei ole lõplikult kinnitatud, et nende sõdurite hukkumine on otseselt seotud Bergdahli otsingutega.

Bergdahl töötas seni San Antonios asuvas sõjaväebaasis kontoritööl, kuid USA sõjavägi teatas enne jõule, et mees peab sõjakohtu ette astuma. Ekspertide hinnangul võib teda ees oodata isegi eluaegne vangistus.

Bergdahli süüdistatakse nii desertöörluses kui enda vaenlastele vangi andmises.

Bergdahli advokaadi Eugene Fidelli arvates ei ole ta klient suuremat karistust ära teeninud kui üks aasta tingimisi.

Kindral Robert Adams on seisukohal, et kuna tegemist on dsesertööriga, siis tuleb teda karmilt karistada.

Bergdahli saatus on ka USA presidendikandidaatide üks valimisteemasid.

Vabariiklaste kandidaat Donald Trump nimetas Bergdahli  näruseks desertööriks, silmakirjatsejaks ja petturiks.

Bergdahli esimene kohtuistung toimus Põhja-Carolinas Fort Braggi sõjakohtus 22. detsembril.

Hollywoodi filmides mängib agent Jason Bourne`i Matt Damon. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles