Suviselt võtteplatsilt: mis on võhikutest modellide kõige suuremad fopaad?

Katrin Pauts
, «Eesti tippmodelli» peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
„Eesti tippmodell“ 4, teine osa: erootiline pildistamine ja vapustavad üllatused
„Eesti tippmodell“ 4, teine osa: erootiline pildistamine ja vapustavad üllatused Foto: Kanal 2

Kanal 2 populaarse telesaate «Eesti tippmodell» blogi jätkab täies hoos ning Katrin Pauts kirjutab, mis on võhikutest modellide kõige suuremad fopaad!

Meie saatesse satub mõnikord ka kogemustega modelle, aga üldiselt on osalejad selles valdkonnas puhtad lehed. See võib proffidega harjunud moetiimil ihukarvad püsti ajada – appi, kas ta just nii praegu ütleski?!

Mitte keegi ei ole sündinud modell, sest selles äris kehtivad oma etiketireeglid ja neid tuleb õppida. Mõnda asja lihtsalt ei ole viisakas öelda ja teha. Meenutagem hetkeks eelmiste hooaegade fopaasid: eelmise hooaja võitja Aule solvas geisid, kuigi moemaailmas on vaat et pooled tähtsad ninad geid; Gerili haavus, kui juuksur talle teravalt nähvas, kuna ta shoodi eel diivanil mõnuledes oma soengu sassi aeles; meikarid on šokeeritud, kui modellihakatis leiab, et huulepulga toon talle ei meeldi ja hakkab seda omal käel «parandama».

Pole mõtet enam üle korratagi, mida kõike oleme näinud ja kuulnud castingutel – tullakse modellisaatesse, aga ühtegi maailmakuulsat modelli ega moekunstnikku ei teata…

Fotograafid: modellid avaldavad liiga palju arvamust

Tegelikult laiutavad modellisaate ja tõelise moemaailma vahel suured käärid selles osas, et saates on modellihakatised ju kesksed tegelased, kelle käest pidevalt arvamust küsitakse. Nende ümber ju kõik keerlebki. Aga meie fotograafid tulevad päris moemaailmast ning neil on olnud vahel keeruline ümber orienteeruda – modellid avaldavad arvamust, seavad fotograafi valikuid küsimärgi alla… Päris moemaailmas nii ei ole.

Alanud hooaja teises osas ei uskunud Eesti tuntuim aktifotograaf Viktor Koškin oma kõrvu, kui Kätlin teada tahtis, kas fotograafi valitud kontseptsioon ikka klapib shoodi tellinud pesufirma visiooniga. Viktori sõnutsi ei ole modelli asi küsida, vaid modell peab fotograafile kuuletuma ning teda inspireerima. Loodetavasti sai Kätlin väärt õppetunni.

Mitu fotograafi on pidanud taluma, kuidas modell ei mõtle mitte sellele, mis sõnumit tahab loovtiim edastada, vaid muretseb ennekõike seepärast, et ta ise võimalikult hea välja näeks. «Pildistage mind selle nurga alt, see näopool on mul ilusam!» kamandab algaja ja profifotograafil vajub suu lahti. Asi pole ju üldse modellis, ega tema pärast seda fotot tehta! Modell on moefotol ainult tööriist. Pintsel ei hakka ju kunstnikku õpetama!

Ning kuigi telesaates tuleb jutukus ainult kasuks (ülirealistlikku saadet oleks väga igav vaadata), siis  tegelikult ei meeldi fotograafidele ka liigne loba. Modell, kes tahab päris moemaailmas tööd leida, peaks saama piisavalt professionaalseks, et ise oma nurki teada, nii et kõike ei oleks vaja fotograafilt pärida. Arusaadav, et meie saatesse tullaksegi selleks, et õppida, aga teinekord on kurb jälgida, kuidas modell setil midagi meelde ei jäta. Arvatakse, et see käibki nii: fotograafid panevad modelli ihuliikmed paika ja ise ei pea üldse oma ajusid vaevama…

Tähtsad on õige näohooldus ja aluspesu

Foto: Viktor Koškin

Sellest, et neiud kibelevad endale ise meiki tegema, oleme siin blogis juba rääkinud. Meikareid häiris seegi, et noortel naistel puuduvad teadmised korralikust näohooldusest – magama minnakse meigijääkidega või ei raatsita meiki üldse maha võtta (telesaates võib põhjuseks muidugi olla hommikuti virguvaid modelle jäädvustav kaamera).

Juba väga kulunud tõde on, et moemaailma ei sobi ka ripsmepikendused ega pikad kunstküüned. Meie modellid ei olnud kursis, et setile ilmub professionaalne modell puhaste või neutraalse tooniga lakitud küüntega, aga mitte kunagi ei tohi küüntel leiduda mõranenud vana lakki!

Kõik sellised asjad tähendavad, et setil läheb shoodi ettevalmistusega veel kauem aega kui tavaliselt.

Ja üks pealtnäha tähtsusetu, aga moemaailmas ülioluline detail – kui lähed tööle, pead kandma sobivat aluspesu! Sedagi oleme hooajast hooaega korrutanud, et nii fotosessioonile kui ka catwalkile peab tulema ihuvärvi pesus. Kunagi ei tea, mida stilist on sulle valinud – kleit võib peaaegu täielikult läbi paista. Mis juhtub modelliga, kes on tulnud vales pesus? Ta läheb lavale, olles oma läbipaistva hõlsti all porgandpaljas.

Enne paljastavamaid pildistamisi või catwalke ei kanna teadlik modell soonivaid rõivatükke ega säärtesse soonivaid sokke – need jätavad kehale inetud randid.

Õige modell peab oma kehaga sõbraks saama

Kui juba jõudsime ihupaljastusteni, siis hooaja teises osas selgus, et paljud modellid ei olnud valmis end backstage`is riideid vahetades alasti koorima, rääkimata fotograafi ees rindade paljastamisest. Ühes järgmistest osadest saab olla tunnistajaks, kuidas modell nõuab, et kõik meessoost isikud tema rõivastumise ajaks ruumist lahkuksid… Selline pirtsutamine ei tule kõne allagi!

Meie kohtunikud rõhutavad kogu aeg, et keha on modelli tööriist, millega tuleb sõbraks saada – kui ise oma ihu häbened, ei saa sinust head modelli. Päris moemaailmas ei hooli tagaruumis keegi siivsusest – riided on vaja kiiresti selga ja seljast ära saada, kõik on puntras koos ja ükski inimene ei süvene teiste rindadesse ega taguotstesse.

Foto: Kirill Gvozdev

Meie fotograafidki eesotsas kohtunik Toomas Volkmanniga manitsevad igal hooajal: ärge setil muretsege, kas ja kui palju kusagilt midagi paistab. Setil teevad inimesed tööd ja kellelgi ei ole sel kiirel ajal ühtegi erootilise varjundiga mõtet. Fotograafid on palja inimkeha suhtes veel eriti immuunsed. Modell peab usaldama fotograafi (ja meie saates ka saatetegijaid), et pornot toota ei ole meie eesmärk ja küll kõik ebasobiv fototöötluses ja montaažis kinni kaetakse.

Unustage Kardashianid, harjutage moefotode järgi

Ning lõpetuseks – midagi pole parata, supermodellid hakkavad tänapäeval unustusse langema ja uuteks moeikoonideks tõusevad realitytähed. Juba modellisaate castingul jäi meie tiimile silma, et neiud on hoolega matkinud USA tõsielu-kuulsust Kim Kardashiani.

Aga päris moemaailmas suhtutakse Kimi-sugustesse endiselt piredalt (ehkki Kim on piisavalt jõukas ja mõjukas, et pääseda Vogue`i kaanele, on see siiski suur erand). Ka meie saates ajasid fotograafe ahastusse selfipoosid – prunti aetud huuled, kekutav kehahoiak… Kes tahab modellina läbi lüüa, võiks oma selfipoose tuunida mitte kuulsuste Instagrami, vaid moeajakirjade järgi.

Loodetavasti võtavad meie selle hooaja modellid usinasti õppust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles