Vitsut lahkub Rahvaliidu peasekretäri ametist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestimaa Rahvaliidu 19. kongress Vanemuise Kontserdimajas.
Eestimaa Rahvaliidu 19. kongress Vanemuise Kontserdimajas. Foto: Margus Ansu

Eestimaa Rahvaliidu peasekretär Lauri Vitsut kinnitas täna, et paneb pärast käimasoleva erakonna kongressi lõppu ameti maha, kuid ei kavatse liitud Keskerakonnaga.


Rahvaliidu tänane korraline kongress algas erakonna Juhan Aare poliitilise kõnega, kus ta muuhulgas teatas, et Uno Silbergi ja Piret Aaviku erakonnast väljaviskamine olevat põhikirja vastane ning tegelikult tuleks maha valida hoopis erakonna peasekretär Lauri Vitsut.

Kongressil osalejates esimehe kõne erilist vaimustust ei tekitanud. «Ootasime konstruktiivseid ettepanekuid, aga kuulsime musta pesu pesemist,» heideti talle saalist ette.


«Lubasite suvel, et Rahvaliit saab riigikogus 15-20 kohta. Mida te olete selleks teinud, et me need kohad saaksime?» küsis üks delegaat. Aare vastas, et tema on lubanud ainult kümmet kohta, mille peale saalis tekkis märgatav pahameel. Veel küsiti Aarelt seda, kas tal on Rootsi sissesõidukeeld, mille peale erakonna esimees tegi suured silmad.

Arnold Rüütel teatas, et erakond on võimuvõitluse tulemusena kaotanud oma maine ja rahva usalduse. «Seetõttu esitasin ka avalduse juhatusest lahkumiseks. Varem olen öelnud ja usun Rahvaliidu püsimisse ja väärtustesse. Olen kindel, et kongress valib vastutusvõimelised juhtorganid,» lausus ta.

Erakonna peasekretär Lauri Vitsut ütles oma sõnavõtus, et alates suvest on Rahvaliiduga liitunud 96 inimest ning erakonnast lahkunud 133 inimest. Seega polevat asi sugugi nii hull, nagu see ajakirjanduse andmetel võib paista.

«Kui IRL ja Reform tulevad uuesti võimule, siis pole Eestil mingit regionaalpoliitikat. Jätkem sisetülid ja matkem sõjakirves, meid on vaja!» kutsus Vitsut oma kõnes erakonnakaaslasi üles. Ta lisas, et atentaadikatseid erakonna esimehele pole ette valmistatud ning praegu erakonnas toimu ei olevat mitte võimuvõitlus, vaid juhtimiskriis.

Lõpuks kinnitas Vitsut enda varasemat lubadust, et ta lahkub pärast käimasoleva kongressi lõppu erakonna peasekretäri kohalt, kuid kindlasti ei kavatse ta liituda Keskerakonnaga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles