Pildid: Türgis hukkunud Süüria poisi Alan Kurdi sugulased jõudsid põgenikena Kanadasse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türgis Bodrumis septembris hukkunud Süüria poisi Alan Kurdi sugulased jõudsid põgenikena Kanadasse.

Poisi onu Mohammed Kurdi, onunaine ja nende viis last maandusid lennukiga Vancouveris, kus neid olid vastu võtmas Kanadas elav Tima Kurdi, edastab BBC.

Tima Kurdi on Mohammed Kurdi õde.

Kolmeaastane Alan Kurdi, ta nelja-aastane vend Galib Kurdi ja 36-aastane ema Rehan Kurdi hukkusid, kui nad tahtsid esimeste sügistormide ajal Türgist Kreekasse jõuda. Perest jäi ainsana ellu isa Abdullah Kurdi, kes läks tagasi Süüriasse, et hukkunud sinna matta.

Alan Kurdi pere lootis Kanadas asüüli saada, kuid nad hukkusid Euroopas.

Kurdi pere ja veel mitmete teiste Süüria põgenike eestkostjaks ja kaitsjaks on Briti Columbias elav Tima Kurdi, kellel on Kanada kodakondsus.

Alan Kurdi isa Abdullah Kurdi, kes elab nüüd Iraagis, sõnas et pärast poegade ja naise surma ei soovi ta enam Kanadasse migreeruda.

Alan Kurdi surnukeha leidmine Bodrumi rannalt tõi avalikuse ette Süüria põgenike elu julmuse ja poisist sai migratsioonikriisi sümbol.

Pärast Alani surma teatas Kanadas elav Tima Kurdi, et Kanada võimud ei andnud ta sugulastele võimalust sinna riiki tulla. See tekitas rahvusvahelise skandaali.

Kanadas peaminister Justin Trudeau võitles selle eest, et Kanada võtaks vastu kuni 25 000 Süüria põgenikku, kellest 10 000 vastuvõtmiseks ollakse valmis juba selle aasta lõpul.

Möödunud nädalal teatasid Kanada võimud, et 2016. aasta migratsiooniprogramm näeb ette kuni 50 000 põgeniku vastuvõtmist.

Sel aastal on ületanud Vahemere tuhandeid Lähis-Ida põgenikke, kelle eesmärgiks  on olnud Türgi ja Kreeka kaudu jõuda Lääne- ja Põhja-Euroopasse ning USAsse ja Kanadasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles