Rahvaliit: Eesti areng sõltub maaelupoliitikast

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestimaa Rahvaliidu XIX kongress 20. novembril 2010 Tartus.
Eestimaa Rahvaliidu XIX kongress 20. novembril 2010 Tartus. Foto: Margus Ansu

Täna võttis Rahvaliidu kongress vastu poliitilise avalduse, milles kinnitab, et jätkab oma eesmärkide elluviimist iseseisva erakonnana.

Rahvaliit taunib valitsuse regionaalpoliitikat, mis on suunatud omavalitsuste iseseisva otsustusala vähendamisele ning nende üha suuremasse finantssõltuvusse seadmisele keskvalitsusest, vahendas erakonna pressiesindaja.

«Regionaalhalduse korraldamatus ning piirkondliku omapära eiramine on süvendanud lõhet eri paikkondade eluvõimes, jätkub elanike äravool küladest ja väikeasulatest, sealhulgas välismaale. Suur osa maarahvast ei tule oma eluga toime,» öeldakse avalduses.

Rahvaliidule teeb muret maaelu käekäik, et maapiirkondades kasvab tööpuudus, süveneb ebavõrdsus ja kuhjuvad sotsiaalsed pinged. Olukorras, kus riik on lõhestatud, kus vastanduvad rikkad ja vaesed, suur- ja väikeettevõtjad, talud ja ühistud, linn ja maa, vanad ja noored, valitsejad ja rahvas, tunneb Rahvaliit endal kohustust, nagu varemgi, võtta tasakaalustaja roll.

Regionaalhalduse korrastamisel peab Rahvaliit vajalikuks kõiki tasandeid hõlmavat haldusreformi, kahetasandilist omavalitsust ja valitava maavanemaameti sisseseadmist. Rahvaliit on seisukohal, et kohalike omavalitsuste ja maakonna juhtimine peab olema vaba erakondade parteipoliitilisest diktaadist. Rahvaliit peab õigeks taastada kohalike omavalitsuste tulubaas 2008. aasta tasemel ning anda kohalikule omavalitsusele otsustavalt suuremad volitused oma elu korraldamisel, sealhulgas finantsautonoomia.

Rahvaliit ei jää kõrvaltvaatajaks, kui põllumajandus ja maaelu hääbuvad. Riigikogu valimistele läheb Rahvaliit oma nimekirjaga. «Maaelu käekäigu kujundamisel saame kõige paremini kaasa rääkida, kui saadame oma esindajad riigikogusse. Rahvaliidul on jõudu, on asjatundjaid ja kogemust – neid arukalt rakendades on edu tagatud,» seisab
vastuvõetud avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles