Rogozin: luhtunud Mistralide tehing oli Venemaale tulus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mistral-klassi laevad Saint-Nazaire´s.
Mistral-klassi laevad Saint-Nazaire´s. Foto: SCANPIX

Venemaa sai Prantsusmaalt tagasi kolm korda rohkem raha, kui kulutas ise Mistral-tüüpi sõjalaevadele, ütles Venemaa asepeaminister Dmitri Rogozin täna.

Rogozin ütles, et Prantsusmaaga saavutatud kokkulepe tõi Venemaale suurt kasu. «Kui rehkendada makstud ja tagasi saadud summad rubladesse, on vahe kolmekordne,» väitis Rogozin, kes ei täpsustanud konkreetseid summasid, kuid nimetas tulu oluliseks Venemaa eelarvet silmas pidades.

1,2 miljardi eurose tehingu leping Venemaa ja Prantsusmaa vahel nägi ette esimese kopterikandja üleandmise Venemaale 2014. aasta sügisel ja teise selle aasta sügisel, ent seoses Ukraina kriisiga lükkasid Prantsusmaa võimud aluste üleandmise määramata ajaks edasi ning lõpuks leping tühistati.

Teadaolevalt nõustus Prantsusmaa maksma Venemaale tarnimata jäänud Mistralide eest Moskvale tagasi 950 miljonit eurot, kuid pääses trahvisummade maksmisest. Prantsuse meedia andmetel võis riik lepingu tühistamisega kaotada siiski kokku 200-250 miljonit eurot.

Laevad müüdi 950 miljoni euro eest Egiptusele, kusjuures Vene presidendiadministratsiooni ülem Sergei Ivanov on öelnud, et Kairo võib Mistralide tarbeks osta rohkem kui miljardi dollari väärtuses Venemaalt helikoptereid ja varustust. Laevad antakse Egiptusele üle tuleval aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles