Raadio Elmar kutsub Sass Henno raamatutsitaadi abil üles naisi autodega võrdlema

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis

Raadio Elmari leheküljele sotsiaalvõrgustikus Facebook ilmus täna hommikul küsimus meestele: «millise autoga võrdleksid oma naist». Üleskutset ilmestas tsitaat kirjanik Sass Henno raamatust «Elu algab täna».

«Toredat teisipäeva. Tänase tsitaadi lausub kirjanik Sass Henno, kelle teoses «Elu algab täna» on selline mõttetera. Kas oled sellega nõus? Väike küsimus meestele: millise automargiga enda kallist naist võrdleksid?» kõlas üleskutse.

Küsimust illustreerib Henno pilt koos tsitaadiga, mis sellisel kujul paistab tema isikliku veendumusena: «Naised on nagu autod: kujult erinevad, kuid tööpõhimõtted on üldjoontes samad.»

Küsimus kõlas hommikul ka raadio Elmari eetris ja kuulajad said toimetusse helistada ning sel teemal mõtteid avaldada. Raadio toimetusest öeldi, et hommikuste postitustega sotsiaalmeedias tegelevad hommikuprogrammi saatejuhid. 

Postimees küsis tänaselt hommikuprogrammi saatejuhilt, millest selline teemapüstitus ning kuidas vastaks ta mitmetele naisi objektistavat postitust hukka mõistnud kommentaaridele. 

Täna saadet juhtinud Tambet Ind küsimuse esitamises probleemi ei näinud. 

«Elmaril on igal hommikul päeva alustuseks valitud üks tsitaat. Sel korral jäi silma Sass Henno raamatukatkend, millele on tsitaadis ka viidatud. Teemad on iga päev erinevad ja üldiselt juhuslikud, vahel seotud ka päevakajaliste sündmuste ja teemadega. Eesmärgiks on kutsuda üles meie kuulajaid erinevatel teemadel arutlema ja kaasa rääkima,» kommenteeris ta.

Henno ütles, et ei olnud teadlik enda sellisest tsiteerimisest. Kirjanik võitleb juba pikemat aega naistevastase vägivalla ja seda soodustavate stereotüüpidega ning tegu ei ole mitte tema isikliku seisukoha, vaid tema loodud tegelase Andres Kalda mõtteteraga.

«Konteksti avamata ilukirjandusliku tegelase ja autori vaatanurka samastada on vist pehmeltöeldes veidi lihtsakoeline, aga mis seal ikka,» kommenteeris kirjanik Postimehele.

Henno tsitaadi esitamisviisi tõttu peeti postituse kommentaarides seda just nimelt tema isiklikuks seisukohaks, mistap postitas kirjanik sinna ka täpsustuse.

«Tere Elmari sõbrad:) Igaks juhuks ütlen, et tegu on veits kontekstiväliselt ühe raamatutegelase Andreas Kalda lausega mu 2002. aasta romaanivõistluse võistlusromaanist «Elu algab täna.» See on lahe, et Elmar mu 14 aastat vana teost tsiteerib, aga iga lauset autori seisukohaks pidada on pehmeltöeldes lihtsakoeline. Kes tahab tervet romaani lugeda, küsib mult faili või otsib selle netist üles:)» kirjutas ta.

Pärastlõunal helistas Raadio Elmar Hennole ja vabandas ta ees. Üleskutse on aga endiselt Facebookis üleval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles