Uus lasteaedade määrus asendab ruutmeetrite nõude sisekliima omaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Piilupesa lasteaed
Tallinna Piilupesa lasteaed Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusele valitsuse määruse eelnõu, millega kehtestatakse õige pisut leebemad raamid laste mängu- ja magamisruumide pindalale, kuid milles osutatakse enam tähelepanu siseõhule ja turvalisusele.

Uus määruse eelnõu näeb ette mänguruumi ja magamisruumi põranda pindala lapse kohta vähemalt 2 ruutmeetrit ning kui mängu- ja magamisruum on ühendatud, siis vähemalt 4 ruutmeetrit.

Seni kehtiv kord lubab ühendatud ruumide puhul samuti piirduda 4 ruutmeetriga, ent eraldi olevates ruumides nõutakse mänguruumile 2,5-3,5 ruutmeetrit pinda.

Kui praegu kehtivas korras on esitatud ruutmeetri nõuded ka laste riietusruumi ja WC, aga ka toidunõudepesuruumi, koristusvahendite ja riiete kuivatamise ruumidele, siis uus kord jätab nende ruumide suuruse sõltuvaks lasteasutuse vajadustest.

Samuti ei kehtestata täpseid nõudeid võimlemissaali ja muusikasaali pindalale. Lasteasutuse vajadusele peavad vastama ka toiduvalmistamis- või toidujaotusköögi, majandus- ja personaliruumide, lastekelkude, -kärude ja rataste hoiuruumi ning teiste ruumide koosseis.

Sisekliimale rangemad nõuded

Eelnõu väljatöötamisel osalenud Terviseameti peadirektori asetäitja Jelena Tomasova märkis, et pindalanormidest loobumine ongi varasema määrusega võrreldes tehtud suurim järeleandmine.

Teisalt on selle asemel rangemalt reguleeritud nõuded laste ruumide siseõhule. «Kehtestatud on siseõhus CO2 sisalduse norm ja uute lasteasutuste rajamisel hinnatakse eelnevalt radooni sisaldust maa-alal,» märkis Tomasova. Samuti tuleb uued lasteasutused ehitada mehaanilise ventilatsiooniga, et tagada vajalik õhupuhtus.

Määrus sätestab ka, et rühmaruumides võib õhutemperatuur jääda 19-26 kraadi vahele, kuumema õhu puhul «tuleb võtta tarvitusele meetmed temperatuuri alandamiseks.» Vältida tuleb tuuletõmbust, kuid aknad peavad võimaldama tuulutamist ja olema avatavad.

Tualettruumides ei ole enam nõutud nelja tualetiboksi, vaid olema peab üks pott 8 lapse kohta – vaheseinte ja ustega eraldatud. Samuti üks lastele sobiv valamu 8 lapse kohta ning käsidušiga jalapesualus. Sõimerühma WC-sse tuleb panna riiul laste pottide hoidmiseks ning üks erivalamu nende pesemiseks. Sõimerühmas peaks olema lisaks pesuvahenditele ka desinfitseerimisvahendi dosaator.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna peaspetsialist Tiina Paldra tõi välja, et lasteasutuses võib nüüd olla ka põrandaküte ja kasutada riidest käterättide asemel paberist rätikud.

Turvalisusele rohkem tähelepanu

Rangemaks lähevad turvanõuded - elektripistikupesad peavad olema lapsekindlad või lastele kättesaamatus kõrguses. Klaasuksed ja põrandani ulatuvad klaasist aknad peavad olema märgistatud või kaitsega.

Uue nõudena tuleb lasteaia treppidel esimene ja viimane aste arusaadavalt märgistada. Määruse eelnõu seletuskiri lisab, et märgistamiseks võib kasutada optilist kontrastset vöötidega linti või muud asjakohast erksavärvilist tähistust, et lapsed märkaks liikumisteel trepi astet.

Uus määrus nõuab ka lasteaia sissepääsude varustamist sulguri ja turvalise lukustusmehhanismiga. Praegu kehtivas määruses peavad sissepääsud tagama lastele takistusteta pääsu ruumidesse, kuid juba praegu on paljud lasteasutused pidanud vajalikuks turvalisuse huvides ustele fonolukud panna.

«Täpsemad nõuded on lasteasutuse mänguväljakule esitatavate nõuete osas – seal on soovitatud kasutada lisaks murule ka teisi pehmeid katteid. Liivakastid tuleb pärast kasutamist katta sobiva kattega,» lisas Paldra.

Ka laste kelkudele ja ratastele tuleb luua hoiukoht.

Eelmine lasteaedade tervisenõudeid kehtestav määrus oli kohati ajale jalgu jäänud ja tekitas kevadel tüli Tallinna lasteaedade ja terviseameti vahel. Uue määruse väljatöötamiseks kutsus sotsiaalminister kokku laiapõhjalise töörühma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles