Euroalal kasvasid tööjõukulud enim Balti riikides

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti laadijad Ventspilsi sadamas. Läti tööjõukulud kasvasid Euroopa Liidus enim.
Läti laadijad Ventspilsi sadamas. Läti tööjõukulud kasvasid Euroopa Liidus enim. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Lätis, Leedus ja Eestis kasvasid tööjõukulud kolmandas kvartalis euroala riikidest enim, näitab Eurostati kokkuvõte.

Euroalal ulatus keskmine tööjõukulude aastane kasv kolmandas kvartalis 1,1 ja kogu Euroopa Liidus 1,8 protsendini, teatas Eurostat. Kasv taandus pisut võrreldes varasema kvartaliga.

Enim kasvasid tööjõukulud euroala riikidest Lätis (7,4 protsenti), Eestis (6,1 protsenti) ja Leedus (5,7 protsenti). Eurotsooni mittekuuluvatest liikmesriikidest kasvasid tööjõukulud kõige rohkem Bulgaarias (7,4 protsenti) ja Rumeenias (7,3 protsenti).

Tööjõukulud vähenesid aastaga Portugalis (2,8 protsenti), Sloveenias (1,5 protsenti), Küprosel (0,5 protsenti), Itaalias (0,4 protsenti) ja Luksemburgis (0,4 protsenti).

Tööjõukulud kasvasid üle Euroopa Liidu peamiselt töötasude kasvu tõttu. Töötasu kasvas euroalal keskmiselt 1,4 ja kogu ELis kaks protsenti. Töötasude hulka on arvestatud ka boonused ja tööandja soodustused.

Töötasuga mitteseotud kulud, nagu tööandja makstav sotsiaalkindlustus ning teised sarnased maksud ja eraldised, kasvasid euroalal aastaga 0,1 protsenti ja kogu ELis 1,1 protsenti.

Balti ja Balkani riigid, kus tööjõukulu kasvas enim, on ühtlasi ka need riigid, kus tõusid aastaga enim töötasuga mitteseotud tööandja kulud. Eestis näiteks tõusid need kulud aastaga 5,5 protsenti.

Sektoritest kasvas tööjõukulu enim tööstuses (1,3 protsenti) ja teenindussektoris (1,2 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles