Välisministeeriumi kultuuripreemiad pälvisid Veljo Tormis ja Aare Hõrn

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisministeerium, Tallinn, 05.01.2016
Välisminister Marina Kaljurand andis välisministeeriumi 2015. aasta kultuuripreemiad üle helilooja Veljo Tormisele ja Obinitsa soome-ugri kultuuripealinna peakorraldaja Aare Hõrnale.
FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
Välisministeerium, Tallinn, 05.01.2016 Välisminister Marina Kaljurand andis välisministeeriumi 2015. aasta kultuuripreemiad üle helilooja Veljo Tormisele ja Obinitsa soome-ugri kultuuripealinna peakorraldaja Aare Hõrnale. FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Välisminister Marina Kaljurand andis 5. jaanuaril, üle välisministeeriumi 2015. aasta kultuuripreemiad helilooja Veljo Tormisele ja Obinitsa soome-ugri kultuuripealinna peakorraldaja Aare Hõrnale.

«Kultuur kõneleb ka siis, kui diplomaadid juba vaikivad,» parafraseeris Kaljurand preemiaid üle andes Carl von Clausewitzi kuulsaid sõnu sõja ja poliitika kohta. «Kultuur lähendab rahvaid rohkem kui diplomaadid.»

Välisminister tunnustas kultuuripreemiaga helilooja Veljo Tormist, kelle möödanikku tänapäevaga ühendav helilooming on eesti koorimuusika maailma viinud.

«Meile on enesestmõistetav, et enamike eesti kooride repertuaaris on Veljo Tormise looming ja laulupidu on raske ette kujutada ilma tema teosteta. Tormis on õpetanud meid rahvalaulust lugu pidama ning on oma loomingu kaudu tõestanud rahvalaulude aegumatust,» lausus Kaljurand. «Eesti ühe suurima koorimuusikahelilooja looming on näiteks meie esinduskooride Eesti Rahvusmeeskoori, Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Ellerheina vahendusel maailma jõudnud,» sõnas välisminister.

Maailmas on toimunud mitmeid Tormise loomingule pühendatud festivale ning tema muusikat on teiste seas esitanud näiteks The Kings' Singers, Hilliard Ensemble, Holst Singers ning kammerkoor Kwintessen.

«Tunnustame Aare Hõrna soome-ugri kultuuripealinna tiitli Obinitsa toomise ja kultuuripealinna projekti eduka läbiviimise eest,» jätkas Kaljurand. «Aare Hõrn on Obinitsas seisnud juba aastakümneid koostöö ja kultuurivahetuse eest meie hõimlastega teisel pool piiri. Obinitsa kultuuripealinnaks olemine ei tähendanud üksnes Obinitsa küla, vaid Setomaa ja Eesti tervikuna nähtavaks tegemist ning veelgi olulisemana soome-ugri rahvaste tutvustamist maailmas,» lisas ta. 2015. aastal oli Setomaa küla Obinitsa soome-ugri kultuuripealinn.

Välisminister Kaljurand andis üle välisministeeriumi tänukirja Liisa Ojaveerile, kes tegi kultuurinõunikuna seitsme aasta vältel Soomes silmapaistvat tööd Eesti kultuuri tutvustamisel.

«Hindame kõrgelt Liisa Ojaveeri tööd ja pühendumust kultuurikontaktide sõlmimisel ning seeläbi teineteise mõistmise suurendamisel eestlaste ja soomlaste vahel. Tema tegevuse kaudu on ennekõike Eesti kultuur aga ka meie kodumaa tervikuna saanud lähedasemaks väga paljudele soomlastele,» lisas välisminister.

Välisministeeriumi kultuuripreemia on tunnustus Eesti loomeinimestele, kes on Eestit rahvusvaheliselt tutvustanud või tutvustanud maailma kultuuri Eestis. Esimest korda anti kultuuripreemiad üle 2010. aasta jaanuaris ning käesoleval aastal tunnustab välisministeerium loomeinimesi juba seitsmendat korda.

Eelmisel aastal said välisministeeriumi 2014. aasta kultuuripreemia Eesti muusikaettevõtluse arendaja ja muusika ekspordi edendaja Helen Sildna, Eesti muusika tutvustamise eest Hiinas Madis Kolk ning Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Sirje Helme. 2013. aasta preemia said Eesti-Gruusia koostöös valminud mängufilmi «Mandariinid» tegijad, Eesti Riiklik Sümfooniaorkester (ERSO), Kristiina Ehin, Ilmar Lehtpere ning Anne Erm. 2012. aasta välisministeeriumi kultuuripreemia said Ewert and The Two Dragons, Ilmar Raag, Riina Sildos, Laine Mägi ja Kalle Kasemaa. 2011. aasta preemia said Aivar Mäe ning XI noorte laulu- ja tantsupeo «Maa ja ilm» loovmeeskonda kuulunud Aet Maatee, Veronika Portsmuth, Märt Agu ja Raul Talmar. 2010. aasta preemia said Arvo Pärt, Tõnu Kaljuste ja Tiina Lokk ning 2009. aasta preemia Imbi Paju ja Tiit Ojasoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles