Murmanski elanikud külmast: jahedaks hakkab minema alles miinus 35 kraadi juures

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Venemaal Koola poolsaarel polaarjoone taga asuva Murmanski elanikud on harjunud talvisel ajal paukuva pakase ja madalate temperatuuridega.

Põhja- ja Kesk-Euroopasse on jõudnud talv ning mitmel pool on temperatuurid langenud 15 – 25 külmakraadini, edastab mtv.fi.

Kuna neis paikades ei olda nii jahedaga harjutud, siis on ka inimohvreid.

Murmanski elanike jaoks on miinus 25 tavaline talveilm, mitte liiga külm, kuid kui temperatuur hakkab jõudma miinus 35 juurde, siis läheb natuke jahedaks.

«Miinus 25 kraadi on mõnus talvine ilm. Jahedam on miinus 35 kraadi juures ja pakane algab alles miinus 40ga,» teatas end Angelikaks nimetanud kohalik naine.

Ka 40 kraadi pakasega saab õues liikuda, kuid siis liigutakse lihtsalt natuke kiiremini kui tavaliselt.

Kohalikud kannavad suure külmaga kasukaid, karvamütse, suusapükse ja vilte.

«Kõige tähtsamad on head saapad, millesse saab villased sokid panna. Eks kõik jaheda kliimaga alal elavad inimesed teavad seda,» nentis end Jelenaks nimetanud naine.

Murmanskis muudab külma pisut leebemaks mere lähedus, kuid kohalikud külma ei karda. Külmakartlikud on need, kes on mujalt Venemaalt Murmanskisse saabunud töö asjus ja peavad seal mõnda aega elama.

Murmanskis on viimase aja temperatuur olnud miinus 15 – 35 kraadi.

Wikipedia: Murmansk on nii Murmanski oblasti keskus kui ka Arktika suurim linn. Linn asub Koola poolsaare põhjakaldal polaarjoone taga.

1916. aastal asutatud linn kandis esmalt Romanovite dünastia auks nime Romanov Murmanil.

Murmansk oli NSV Liidu ja on tähtis Venemaa Föderatsiooni sõjasadam ning Venemaa sõjalaevastiku Põhjamere laevastiku ja tuumajäälõhkujate baas.

Elanike arv on viimastel aastatel kiiresti vähenenud peamiselt väljarände tõttu. 1992. aastal elas linnas 468 300 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles