Tuuleenergia kogutoodang kasvas aastaga viiendiku

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aulepa tuulepark Noarootsis.
Aulepa tuulepark Noarootsis. Foto: Peeter Langovits.

Eleringi andmetel andsid Eesti tuuleelektrijaamad mullu võrku 692,5 gigavatt-tundi elektrienergiat, 116,5 gigavatt-tundi ehk 20 protsenti enam võrreldes varasema aastaga.

Eelmise aasta kuude võrdluses toodeti kõige enam tuuleenergiat detsembris – 92,6 gigavatt-tundi, teatas Elering. Detsembri keskmine tuule kiirus oli Pakri ja Virtsu mõõtepunktides vastavalt 7,1 ja 4,5 meetrit sekundis, mis on vastavalt 58 ja 31 protsenti kõrgem võrreldes 2014. aasta detsembriga.

Tuuleenergia eest toetust saavad tuulepargid tootsid möödunud aastal elektrit kokku 610,7 gigavatt-tundi.

Elektrituruseadusega on Eestis sätestatud toetust saava tuuleenergia ülempiir – 600 gigavatt-tundi aastas. Selle piirini jõudis toetatava tuuleenergia kogus eelmise aasta 25. detsembri õhtul kella 21 ja 22 vahel. Alates 25. detsembri õhtust kuni eelmise aasta viimase tunnini toodetud tuuleenergia eest ükski tootja toetust ei saa. Seega jäi ülempiiri täitumise tõttu toetuseta umbes kaks protsenti toodetud tuuleenergiast. 

2015. aasta tuuleenergia toetusteks kulub Eleringi teatel kokku enam kui 32 miljonit eurot. Toetusi rahastatakse elektritarbijatelt kogutavast taastuvenergia tasust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles