Millist teatrit Eesti vajab?

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Teatri Agentuur ja Eesti Etendusasutuste Liit kutsuvad kõiki jagatud mõtete sarja kohtumisele «teater | valik».

12. jaanuaril toimuva seminariga tähistakse EETEAL-i* 25. sünnipäeva ning seetõttu on teemaks teatrimaastikul tegutsejate valikupõhimõtted. Kas valikuid mõjutab eelkõige sisemine või väline sundus? Kas valikud on kunstilised või rahalised? Kas eelistada vabakutselisust või tööd repertuaariteatris? Kas valik teha teatrit Eestis toob kaasa reaalse võimaluse sotsiaalselt olulisteks tegudeks? Mis on ühe või teise teatrimudeli plussid ja miinused ning mille alusel neid valikuid vaagitakse?

Teemapäeval kõnelevad õiguskantsler Ülle Madise, moedisainer-kostüümikunstnik ja Tallinna Linnateatri peakunstnik Reet Aus, etenduskunstnik Kaja Kann, muusikaline kujundaja ja näitleja Ardo Ran Varres, näitleja ja lavastaja Hendrik Toompere, ERRi kultuuriuudiste toimetaja Reet Weidebaum, EETEALi tegevjuht Monika Larini. 

EV kultuuriministri Indrek Saare juhtimisel osalevad teatrijuhtide vestlusringis Kristiina Alliksaar (Ugala), Aivar Mäe (Rahvusooper Estonia), Raivo Põldmaa (Linnateater), Ivar Põllu (Tartu Uus Teater), Kristiina Reidolv (Vaba Lava), Aare Toikka (VAT teater). Päeva suunab EETEALi juhatuse esimees, Kanuti Gildi SAALi kunstiline juht Priit Raud.

Seminaripäevast teeb otseülekande Postimehe kultuuriportaal (kultuur.postimees.ee).

Ajakava

14.00 Priit Raua tervitus ja avasõnad

14.10 Ülle Madise «Looming, töö ja tasu 21. sajandil»

14.40 Reet Aus «Valik teha teatrit»

15.10 Valik põhikohaga teater vs vabakutselisus (juhib Priit Raud)

Kaja Kann, Hendrik Toompere, Ardo Ran Varres

PAUS 16.00 - 16.30

16.30 Reet Weidebaum «Eesti teatri toiduahel»

17.00. Monika Larini «Kuidas valida teatrijuhti?»

17.30 Vestlusring erinevatest teatrimudelitest (juhib Indrek Saar)

Osalevad Kristiina Alliksaar, Aivar Mäe, Raivo Põldmaa, Ivar Põllu, Kristiina Reidolv, Aare Toikka.

*

EETEAL on Eesti Teatrijuhtide Liidu (asutatud 1991) mantlipärija – 6. veebruaril 2006 muutis organisatsioon juriidilist staatust ja nime. EETEAL koondab Eesti etenduskunstide kõige erinevamaid tahke. EETEALi huviorbiidis on etendusasutustele olulised tegevused ja algatused, näiteks rahastamisskeemi väljatöötamine ja rakendamine, töömaastiku korrastamine läbi kollektiivlepingute, suhtlemine teiste kultuuriorganisatsioonidega, seadusandlikud initsiatiivid, organisatsioonide praktilist elu puudutavad küsimused nagu piletimüügisüsteemid, koolitus või festivalide toimimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles