Tallinna Linnateatrile tõi 2015. aasta järjekordse publikurekordi

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustkunsti lainel: Krabat (Märt Pius) avab põleva raamatu.
Mustkunsti lainel: Krabat (Märt Pius) avab põleva raamatu. Foto: Siim Vahur

2015. aastal tõi rohke suurtes saalides mängimine Tallinna Linnateatrile taaskord viimaste aastate publikurekordi. 2014. aastal saavutatud viimase 15 aasta parim publikunumber ületati veel 10 210 võrra. Kokku külastas möödunud aastal Linnateatrit 82 975 külastajat.

Etendusi anti 2015. aastal 446, mida on võrreldes 2014. aastaga nelja võrra vähem. Senisest veelgi rohkem publikut sai Linnateatri etendusi külastada tänu sellele, et üha enam mängiti Linnateatri majast väljaspool asuvates suurtes saalides: Salme Kultuurikeskuses ning Kalamajja, Loftid 47B hoonesse ehitatud ajutises teatrisaalis, aga ka koduses Lavaaugus.

Kokku anti suurtel lavadel 2015. aastal 60 etendust, mida oli 21 võrra rohkem kui 2014. aastal. Salme Kultuurikeskuses mängiti kokku nelja lavastust ja kontserti. Suvi oli aga erandlik kahe paralleelse suvelavastuse poolest – Lavaaugus mängiti „Pál-tänava poisse“, Loftid 47B ajutises teatrisaalis aga koostööprojekti Von Krahli teatriga, visuaallavastust „Vanamees ja meri“. 

Uuslavastusi tuli 2015. aastal välja seitse: Otfried Preussleri „Krabat“ (lav. Diana Leesalu), Jon Fosse „Sügise unenägu“ (lav. Madis Kalmet), Piigi/Schmidti/Kalmeti/Võigemasti „Melujanu“, Ernest Hemingway „Vanamees ja meri“ (lav. Martti Helde, koostöös Von Krahli teatriga), Rodney Acklandi „Veider orkester“ (lav. Adrian Giurgea, koostöös EMTA Lavakunstikooliga), Madis Kõivu „Tagasitulek isa juurde“ (lav. Adolf Šapiro), Tiago Rodriguesi „Kurbus ja rõõm kaelkirjakute elus“ (lav. Diana Leesalu). Taasesietendusid mitmete preemiatega pärjatud lavastused Elmo Nüganenilt: A. H. Tammsaare „Karin. Indrek. Tõde ja õigus. 4.“ ning J. B. Priestley „Aeg ja perekond Conway“. 

Lavastusega „Koletis kuu peal“ väisati Espood, „Maailmale nähtamatud pisarad“ Brüsselit. „Surnud hinged“ ning „Ma armastasin sakslast“ osalesid Peterburis teatrifestivalil Baltiiski Dom. 

Sügisel alanud Linnateatri juubelihooaeg tõi mitmeid eriüritusi: augustis kutsuti publikut sünnipäeva puhul suurele kontserdile „Linnateater 50: kutse sünnipäevale“ ning Paides osaleti Linnateatri alaga Arvamusfestivalil. „Linnateater 50“ jätkus Teatrisõprade klubis toimuva üritustesarjana. Esitleti Pille-Riin Purje mälestusteraamatut „Olla!“, ETV ekraanil jätkus saatesari „Kontakt“. Näitlejanna Hele Kõrve andis välja oma esimese sooloplaadi, mida esitleti kontsertidel Salme Kultuurikeskuses. 

Sügisel liitus teatriga peakunstnik Reet Aus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles