Ossinovski: kooseluseadusega antud õiguste äravõtmine oleks räige

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski.
Töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski. Foto: Tairo Lutter

Valitsus hoidus kooseluseaduse tühistamiseks algatatud seaduseelnõudele oma arvamuse andmisest, kuid tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski avaldas veendunud arvamust, et inimestele juba antud õiguste tagasivõtmine oleks vale samm.

Valitsus arutas täna pikalt opositsiooni ettepanekuid kooseluseaduse teemadel, nimelt EKRE algatatud eelnõu kooseluseaduse tühistamiseks ning Vabaerakonna algatatud paarkonna seaduseelnõud, mille üks punkt näeb samuti ette olemasoleva seaduse tühistamist.

Minister Jevgeni Ossinovski sõnul loobus valitsus nendele arvamuse andmisest, kuid tegi justiitsministeeriumile ülesandeks esitada riigikogule õiguslik hinnang, mida võiks tuua kaasa juba jõustunud seaduse tühistamine.

Ka siseministeerium tõi oma hinnangus paarkonnaseaduse eelnõule välja mitmeid tehnilisi probleeme.

«Üks asi on jätta inimestele täiendavad õigused andmata, hoopis teine asi antud õiguste tühistamine, selle tagasipööramine on mitme kraadi võrra räigem tegu.»

«Eks uute õiguste andmine ja nende õiguste äravõtmine on erinevad asjad. Juba jõustunud kooseluseaduse tühistamine toob kindlasti lisaks üldisele segadusele kaasa ka riigivastutuse küsimuse,» ütles Ossinovski.

«Ma olen kindlalt seda meelt, et lõpmatu arutelu sel teemal ülemäära viljakas ei ole. Tegelikult oleks vaja parlamendil juba vastuvõetud seadusele korralik rakendustekst juurde teha ja tagada kõikide inimeste võrdsed õigused,» lausus Ossinovski.

«Arutelu sellest, et astume inimeste võrdses kohtlemises sammu sammu tagasi ehk tühistame seaduse, oleks minu hinnangul väga vale samm, vale signaal. See oleks ka õiguslikult problemaatiline: üks asi on jätta inimestele täiendavad õigused andmata, hoopis teine asi antud õiguste tühistamine, selle tagasipööramine on mitme kraadi võrra räigem tegu,» ütles Ossinovski.

Justiitsminister Urmas Reinsalu sõnul saab kuu lõpul notaritelt ülevaate, kui palju lepinguid on kooseluseaduse alusel juba sõlmitud. «Praegu on Notarite Koja andmetel üksikud inimesed üle maa lepingu sõlmimise vastu huvi tundnud,» ütles ta.

Ka Reinsalu sõnul on mõju sellel, et kui inimestel on lepingu kaudu subjektiivne õigus juba tekkinud ja seadus tühistub. Neil isikutel tekib riigi vastu nõudeõigus. Ta lisas, et samas on erinevaid eraõiguslikke lepinguid, millega inimesed saavad oma varasuhteid korraldada, võimaldanud sõlmida ka kehtiv võlaõigusseadus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles