Repinski: lõin Dmitrijevit Siret Kotka kaitseks

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kumu kunstimuuseumis aasta põllumehe väljakuulutamisel istusid esireas keskerakondlased Martin Repinski (Konju talu peremees) ja Siret Kotka.
Kumu kunstimuuseumis aasta põllumehe väljakuulutamisel istusid esireas keskerakondlased Martin Repinski (Konju talu peremees) ja Siret Kotka. Foto: Liis Treimann

Mis toimub Keskerakonna seminaril, kus arutatakse uue aasta tööplaane? Tuleb välja, et enne kui riigikogu liige Dmitri Dmitrijev joobes peaga autorooli istus, lõi teda teine saadik Martin Repinski.

«Ühe korra lõin lihtsalt ja kõik,» tunnistas Repinski Postimehele ja täpsustas, et ta tahtis parteikaaslast ainult rahustada.

Repinski selgitas, et õhtul, kui kõik läksid pärast Pedase puhkemajas toimunud fraktsiooni tööseminari majutusasutuses magama, järgnes Dmitri Dmitrijev Keskerakonna aseesimehele Siret Kotkale, kes oli sunnitud end numbrituppa lukustama, et pääseda ahistava Dmitrijevi eest. «Ta jooksis talle järele ja Siret pidi tema eest ära jooksma, ennast tuppa lukustama,» kirjeldas ta. Dmitrijev üritas tuppa sisse murda.

Seda, kas Dmitri Dmitrijev oli pärast tööseminari alkoholi tarvitanud ja purjus, ei osanud Repinski kommenteerida. Repinski sõnul toimus õhtul tavaline õhtusöök ning seal alkoholi ei tarbitud.

«Ta jooksis talle järele ja Siret pidi tema eest ära jooksma, ennast tuppa lukustama.

Mingit tõsisemat kaklust nende vahel Repinski sõnul siiski ei toimunud. «Ühe korra lihtsalt lõin ja kõik,» kordas ta veelkord enda versiooni juhtunust. Repinski ütles, et läks ise seejärel magama ja Dmitrijev lahkus hoonest. 

«Ma mõtlesin tegelikult, et tema läheb ka magama ja kõik on korras. Ma alles hommikul sain teada, et see niimoodi jätkus,» rääkis Repinski, kes viitas Dmitrijevi autoõnnetusele sealsamas Pedase külas.

Repinski sõnul oli tegu Keskerakonna fraktsiooni kord kvartalis toimuva väljasõidu seminariga. Seal viibis lisaks erinevaid külalisi, lektoreid ja ettevõtjaid. «Me tegime selle aasta esimese töötoa, jagasime omavahel ülesanded jne,» lisas ta. 

Keskerakondlane peab kogu juhtumit väga kurvaks ja negatiivseks kõigi erakonnaliikmete jaoks. Omavahelised suhted on neil partei sees tema sõnul siiski korras. «Juba järgmisel päeval suhtlesime Dimaga normaalselt, aga ma ei tea, mis temaga juhtus tol momendil,» lausus ta.

Selle, kas Dmitri Dmitrijevil tuleks kriminaalses joobes autojuhtimise eest riigikogust tagasi astuda, peab Repinski sõnul Dmitrijev ise otsustama. «Ta ise otsustab, aga muidugi ma mõistan selle teo hukka – vahet ei ole, mis see joove oli, isegi üks pudel õlut, ma mõistan selle hukka igal juhul ega sõidaks kunagi niimoodi,» lisas ta.

Dmitrijev oli kriminaalses joobes

Riigikogu keskfraktsiooni liige ja endine Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijev sõitis 6. jaanuari öösel kella 1.02 ajal Harjumaal Pedase külas kriminaalses joobes roolis olles oma sõiduautoga teelt välja vastu kändusid. Purjus parlamendisaadik viidi kiirabiga Põhja-Eesti regionaalhaiglasse.

Loe lisaks: 

Dmitri Dmitrijev ütles pressiteate vahendusel, et ta tunneb kahetsust ja palus tekkinud olukorra pärast vabandust.

Teisipäeval-kolmapäeval toimus riigikogu Keskerakonna fraktsiooni tööseminar, kus arutati 2016. aasta esimese poolaasta tööplaane. «Koosviibimise käigus tekkis mul konflikt fraktsioonikaaslasega. Soovisin aja maha võtta ja probleemist mõneks ajaks eemalduda. Tundes end kainena, lahkusin autoga. Jõudsin sõita mõne minuti, kui sõitsin teelt välja ja auto jäi kinni,» teatas riigikogu liige.

«Hiljem mu enda kutsutud kiirabi viis mind Põhja-Eesti regionaalhaiglasse ülevaatusele, kus mu verest tuvastati minule teadaolevalt ka alkoholi,» kinnitas Dmitrijev. Ta lubas teha võimaliku politseiuurimise käigus igakülgset koostööd. Oma töö jätkamise riigikogus lubas ta otsustada hiljem.

Kui esialgu alustas politsei sündmuse asjaolude uurimiseks väärteomenetlust, siis praeguseks on selgunud talle tehtud alkoholiekspertiisi tulemus, mis tuvastas enam kui 1,5-promillise joobe. Kuna sellises joobes sõiduki juhtimine on käsitletav kuriteona, alustas Põhja ringkonnaprokuratuur täna mehe suhtes kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb mootorsõiduki juhtimist joobeseisundis.

Kui Dmitrijev mõistetakse kriminaalkorras süüdi, peab ta parlamendist igal juhul lahkuma. Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson mõistis täna hukka fraktsiooni liikme Dmitri Dmitrijevi otsuse istuda alkoholijoobes autorooli. Postimees on varem kirjutanud, et Dmitrijev kuulub fraktsioonis nn Edgar Savisaare pooldajate leeri. Kui Dmitrijev lahkub riigikogust, saab tema asendusliikmeks Eevi Paasmäe.

Dmitrijev kogus parlamendivalimistel Ida-Virumaa ringkonnas 677 häält, Martin Repinski sai samas ringkonnas 1556 häält. Dmitrijev sõidab ringi Subaru Legacyga, Repinski on liisinud endale Audi Q7 kuumaksega 570 eurot. 2015. aastal kasutas Dmitrijev kuluhüvitisi autoliisingu eest tasumiseks kokku 2680 euro ulatuses. Kütuse jaoks kulus tal 2051 eurot maksumaksja raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles