Valepidi sattunud malelaua tõttu kujutab monument Paul Kerest kaotamas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Narva linnavalitsus avas eile male suurmeistri Paul Kerese auks monumendi, kuid eksituse tõttu on malelaud sattunud tagurpidi ning malendite seisu järgi kaotab Keres mängu.

Monumendil on malelaual kujutatud reaalset mänguseisu, mille Keres mängis 1975. aasta mais Kanadas Vancouveris suurmeister Walter Browne’i vastu. See oli Kerese üks viimaseid malepartiisid enne surma. Monument kujutab malepartiis seisu, kui Kerese vastane saab aru oma lootusetust seisust ja alistub.

Paraku asub Keres monumendil valel pool malelauda ja malendite seisu vaadates kaotab hoopis tema partii, ütles Narvas monumendi avamisel osalenud ja viga märganud malehuviline.

Vancouveris toimunud malematšil mängis valgete malenditega Kerese vastane, kuid Narvas avatud monumendil mängib valgete nuppudega Keres.

Male rahvusvaheline meister ja filosoofiateaduste doktor Aleksander Veingold ütles venekeelsele Postimehele, et lisaks tagurpidi pööratud malelauale on vale Browne’i valge vankri asukoht. Kui monumendi malelaual seisab vanker ruudul h3, siis tegelikus partiis asus vanker ruudul g4. Veingoldi hinnangul võis viga tekkida Ülo Tuuliku maleraamatust, mille andmetel asus Browne’i vanker partii lõpus ruudul h3.

«Mängu loogikat vaadates aga on selge, et vanker asus ruudul g4,» märkis Veingold.

Kerese ja Browne’i malepartii käiku ja malendite tegelikku asetust saab vaadata veebilehelt Chessgames.

Monumendi rajamise üks algatajaid Aleksandr Brokk ütles venekeelsele Postimehele, et skulptorile anti üle monumendi rajamise ideekavand, kuid tema tööd ei kontrollinud keegi.

Brokk märkis, et malelaua asetust skulptuuril võib tõlgendada erinevalt. «Skulptor võis kujutada Kerest hetkel, kui ta on partii juba võitnud, laua tagant püsti tõusnud ja oma vastase kohale istunud, et heita pilk malelauale ka teiselt poolt,» rääkis Brokk.

Lisaks sellele esineb skulptuuri mälestustahvli tekstis õigekirja- ja lausestusvigu.

Kerese monumendi autorid on skulptorid Paul Mänd ning Aivar Simson kunstnikunimega Simson Seakülast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles