Rice: Venemaa on teel isoleerituse ja tähtsusetuse poole

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Condoleezza Rice.
USA välisminister Condoleezza Rice. Foto: AFP / Scanpix

USA välisminister Condoleezza Rice ütles eile Washingtonis peetud kõnes, et Venemaa suundub isolatsiooni ja rahvusvahelise tähtsusetuse poole, kui ei lõpeta oma agressiivset käitumist naabrite suhtes.


Rice´i kinnitusel on Venemaa «hirmutamistaktika suveräänsete naabrite suhtes», milles riik kasutab naftat ja gaasi poliitilise relvana, ähvardab teisi demokraatlikke riike tuumarünnakuga, müüb relvi paariariikidele, piirab kodumaal pressivabadust ja rikub teisi inimõiguseid, maalinud Venemaast «kodumaal autoritaarselt ja välisriikide suhtes agressiivselt käituva» riigi võrdpildi, vahendas CNN News.

Rice nimetas Venemaa agressiooni Gruusias «kriitiliseks hetkeks Venemaa ja kogu maailma jaoks».

«Venemaa invasioon Gruusias ei ole saavutanud ja ei saavuta ühtegi strateegilist eesmärki,» ütles Rice oma kriitilises kõnes, mille ta pidas Washingtonis asuvas Saksa Marshalli Fondis.

«Venemaa liidrid ei täitnud oma peamist sõjalist eesmärki - Gruusia valitsuse kukutamist. Meie strateegiline eesmärk on nüüd teha Venemaa liidritele selgeks, et nende valikud viivad Venemaa ühesuunalisele teele enese isoleerimise ja rahvusvahelise tähtsusetuse poole,» täpsustas Rice.

Ta kinnitas, et USA ja Euroopa riigid seisvad Venemaa agressiivse poliitika vastu ja ei luba riigil naaberriike ähvardada. Rice rõhutas, et lääneriigid toetavad Gruusiat ühiselt, samal ajal kui Venemaa otsust toetada separatistlike Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvust, on tunnustanud ainult Nicaragua ja äärmusrühmitus Hamas.

«Õlale patsutus Nicaragua liidri Daniel Ortega ja Hamasi poolt pole diplomaatiline triumf,» lisas Rice.

Tema hinnangul on Venemaa maine praegu halvim alates 1991. aastast ja riigi väljavaated ühineda maailma kaubandusorganisatsiooni WTOga ja Majanduskoostöö- ja Arengu Organisatsiooni OECDga, on sattunud kahtluse alla.

Siiski rõhutas välisminister, et hoolimata vastuoludest, ei tähenda teravnenud suhted naasmist Külma sõja ajastusse, sest riikidel on mitmeid ühishuvisid, millest ta tõi konkreetselt välja Iisraeli ja Palestiina rahuprotsessi ja Iraani tuumaprogrammi peatamise.

Rice peatus põgusalt ka Venemaa majandusolukorral, mis viimaste sündmuste valguses on hakanud kiiresti jahenema. Tema kinnitusel võivad president Dmitri Medvedev ja peaminister Vladimir Putin oma populaarsuse kiiresti kaotada, kui majandus nende valitud poliitilise kursi tõttu langeb, vahendas AFP.

«Kui Venemaa soovib tulevikus olla midagi rohkemat kui lihtsalt energiavarustaja, siis peavad riigi liidrid mõistma karmi tõde - Venemaa edu sõltub kogu maailmast ja seda ei saa muuta,» lisas Rice.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles