Savisaar otsib kooseluseaduse tühistamiseks toetust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar kutsus täna koalitsiooni kuuluvat Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) ning opositsioonilisi Vabaerakonda ja Konservatiivset Rahvaerakonda toetama 1. jaanuaril jõustunud, kuid seni rakendusaktideta kooseluseaduse kehtetuks tunnistamist.

Savisaar meenutas erakondade juhatustele adresseeritud kirjas, et seadusemuudatuse, mis tunnistaks kooseluseaduse kehtetuks, algatasid Keskerakonna ja Konservatiivse Rahvaerakonna 12 saadikut mullu novembri lõpus.

«Eelnõu algatati seoses kooseluseaduse rakendussätete vastuvõtmise takerdumise ning tekkinud halva õigusloome praktikaga, mille tulemuseks võib olla hulganisti kohtulahendeid ning maksumaksja raha tarbetu kulutamine. Eelnõu algatajad on seisukohal, et kui vabariigi valitsusel puudub parlamendi toetus kooseluseaduse rakendussätete vastu võtmiseks, on vajalik esimesel võimalusel see seadus tühistada,» märkis Savisaar ja lisas, et kooseluseaduse tühistamist otsustas detsembri keskel toetada ka Keskerakonna juhatus.

Nüüd tegi Savisaar Keskerakonna nimel nii IRLi, Vabaerakonna kui Konservatiivse Rahvaerakonna juhatusele ettepaneku võtta vastu otsus kooseluseaduse kehtetuks tunnistamise seaduse toetamiseks. Tema hinnangul oleks nii õigusloome kvaliteedi kui parlamendi maine huvides vaja seadus tühistada ja leida partnerlussuhete reguleerimist soovivatele inimestele muud võimalused. Keskerakond ootab Savisaare sõnul juhatustelt vastust selle nädala reedeks.

Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esimees Martin Helme nimetas märkimisväärseks, et Keskerakonna juht on asunud kooseluseaduse kehtetuks tunnistamist avalikult toetama. «Peame seda Konservatiivne Rahvaerakonna suureks võiduks, et pärast meie pikaajalist selgitustööd hakkavad ka teised poliitilised jõud mõistma, et kooseluseadus on juriidiline praak ega vii Eesti elu edasi,» teatas ta.

Tema sõnul loodab Konservatiivne Rahvaerakond kooseluseaduse kehtetuks tunnistamise seaduse eelnõu ühe esitajana, et riigikogus hääletavad selle poolt kõik Keskerakonna liikmed ja teisedki erakonnad. «Kooseluseaduse kehtetuks tunnistamine on kooskõlas Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna programmi ja valimisplatvormiga. Teemat on käsitlenud ka mitmed volikogu avaldused, seega ei ole erakonna juhatusel eraldi otsust vaja langetada,» lisas Helme.

Vabaerakond kutsub toetama paarkonnaseadust

Vabaerakonna juhatuse aseesimees Külliki Kübarsepp ütles, et Vabaerakond on juba kujundanud oma seisukoha ja algatanud samasoolistele mõeldud paarkonnaseaduse eelnõu, mida saavad toetada ka Keskerakonna saadikud.

«Meie arvates on enne pakutud lahenduse tagasilükkamist alati konstruktiivne pakkuda välja uus alternatiiv,» sõnas ta.

Kübarsepp selgitas, et paarkonnaseaduse eelnõu eesmärgiks on tagada samasooliste paaride õiguslik kaitse ja tunnustus, kuid samas soodustada erinevate ühiskonnagruppide leppimist ja vältida õigusliku praagi tootmist.

«Me ei lähe äärmustega kaasa, vaid pakume selget ning toimivat eraldi regulatsiooni samasoolistele paaridele,» rõhutas riigikogu õiguskomisjoni liige.

«Kui Keskerakonna saadikud jagavad paarkonnaseaduse eelnõu eesmärke, siis on nad teretulnud toetama seda riigikogu komisjonis ja hääletamisel parlamendi saalis. Vabaerakond peab vajalikuks, et sel teemal toimuks avatud dialoog erinevate erakondade vahel,» lisas Kübarsepp.

Riigikogu eelmine koosseis võttis tuliseid vaidlusi tekitanud kooseluseaduse napi häälteenamusega vastu 2014. aasta oktoobris ning see jõustus tänavu 1. jaanuaril. Kooseluseaduse rakenduseelnõu, millele esitati 365 muudatusettepanekut, peaks riigikogus teisele lugemisele jõudma 26. jaanuaril. Juhul kui eelnõu läbib riigikogus teise lugemise, toimub rakendusaktide lõpphääletus 28. jaanuaril.

Peale 12 Keskerakonna ja Konservatiivse Rahvaerakonna saadiku, kes soovivad kooseluseaduse tühistamist, on kooseluseaduse kehtetuks tunnistamiseks eelnõu sisse andnud 10 Keskerakonna ja Vabaerakonna fraktsiooni liiget, kes pakuksid lisaks samasoolistele paaridele nende soovide ja vajaduste teostamiseks vajalikud õiguslikud võimalused. Nende eelnõude menetlemist puudutavaid otsuseid, sealhulgas võimaliku esimese lugemise aega, pole õiguskomisjon seni langetanud.

Nii kooseluseadusele kui selle rakenduseelnõule on riigikogus vastuseisu väljendanud ka IRLi kuuluv Viktoria Ladõnskaja, kelle sõnul leiab enamik erakonna fraktsioonist, et seadust, mida ei pooldanud suurem osa ühiskonnast ning mis ei lahenda ka oma sihtrühma probleeme, pole tarvis. «Halb õigusloome praktika ning määramatus võib tuua mitmeid kohtulahendeid ja kulusid maksumaksjale. Teame, et enamik asju, mida peaks reguleerima kooseluseadus, oli võimalik saavutada ka ilma kooseluseaduseta,» ütles ta fraktsiooni nimel rakendusaktide esimesel lugemisel ning avaldas arvamust, et kooseluseadus tuleks tühistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles