Tänavaküsitlus: kui suureks probleemiks te salasigarette Eestis peate?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis avastatud salasigaretid.
Viljandis avastatud salasigaretid. Foto: Maksu- ja tolliamet

Uurisime Tallinna kesklinnas läbi viidud tänavaküsitluses inimestelt, kas nad on salasigarette ostnud ja kui suureks probleemiks nad salasigarette Eestis peavad.

Kas te olete kunagi salasigarette ostnud?

Martin (27): Ma ei ole kunagi salasigarette suitsetanud ega ole isegi kunagi selle peale tulnud, et neid osta. Ma ei teagi, kust neid osta saab.

Hardo (24): Kaks korda olen Venemaa maksumärkidega salasigarette ostnud, sest need on odavamad. Ikka suur hinnavahe on. Muidu ostan legaalseid sigarette. R-kiosk on põhiline koht, kust ostan.

Signe (28): Ei ole salasigarette tarvitanud.

Ülle (54): Olen salasigarette soetanud, sest need on odavamad, aga enam pole neid nii kerge kätte saada.

Kert (40): Ei ole.

On teie tutvusringkonnas illegaalsete sigarettide ostjaid?

Martin (27): Olen kalamehi näinud, kes Vene maksumärkidega sigarette tõmbavad.

Liina (26): Ei tea kedagi, kes oleks neid ostnud.

Viktor (83): Meil peres keegi ei suitseta ja ma ei tea kedagi tutvusringkonnast, kes suitsetaks.

Hardo (24): Tutvusringkonnas tean inimesi, kes on salasigarette ostnud.

Signe (28): Ei tea.

Ülle (54): Jätsin mõnda aega tagasi suitsetamise maha ja ma ei tea praegu kedagi tutvusringkonnas, kes salasigarette tõmbaks.

Kert (40): Ei ole kuulnud sellest eriti.

Kas olete teadlikud sellest, mida salasigarettide ostmine endaga kaasa toob?

Martin (27): Riik ei saa nende eest aktsiisimaksu. Riigile on rahaline pool, aga kas need ka tervist kahjustavad, seda ei oska ma öelda.

Liina (26): Ei oska öelda, kas kvaliteedi poolest need erinevad või ei. Riigil jäävad aga nende müügist maksud saamata.

Hardo (24): Tean, et riigil jäävad nende pealt maksud saamata. Ebakvaliteetseteks ma salasigarette ei pea. Viin on viin ja suits on suits.

Signe (28): Riigil jäävad salasigarettide pealt maksud saamata.

Kert (40): Riigil jäävad maksud saamata.

Kui suureks probleemiks te salatubaka levikut ja tarbimist Eestis peate?

Liina (26): Salasigaretid on kindlasti probleem ja selle vastu tuleb võidelda.

Viktor (83): Ma arvan, et nii väga tõsine probleem see ei ole.

Hardo (24): Ei tea, kas on probleem. Vahepeal mängib raha rolli. Inimlikult saan aru, aga eks poliitikud ja sigaretitootjad ole pahased. Vahel aga peab reegleid rikkuma.

Signe (28): See on tõsine probleem.

Ülle (54): Probleem Eestis on olemas, kuid vanasti oli see minu arvates suurem.

Kert (40): On ikka probleem.

Tänavaküsitluses vastanutel on kokkupuuteid salasigarettidega olnud vähe, kuid kõik teadsid öelda, et riigil jäävad salasuitsude pealt maksud (aktsiisi- ja käibemaks - toim.) saamata ning salasigarettide levikut ja tarbimist Eestis peetakse üldiselt probleemiks.

Pole saladus, et salasigarette Eestisse smugeldatakse ja nendele ka ostjaid leidub. Salasuitsude osakaal Eesti turul on küll jätkuvalt languses, kuid need moodustavad endiselt suure osa (17,4 protsenti) tubakaturust.

Illegaalseid sigarette eelistatakse legaalsetele nende odavama hinna tõttu. «Salasigaretipakk on odavam seetõttu, et sealt on maksud maksmata,» selgitas maksu- ja tolliameti tolliosakonna juhtivinspektor Andreas Sõlg. Aastas tähendab see ligikaudu 30 miljonit eurot, mis inimestel teenustena saamata jääb.

«See on märkimisväärne summa ja kuna salasigarettide müüja ei ole nähtamatu, siis tähendab see seda, et inimesed aktsepteerivad sellist tegevust oma kodu lähedal, isegi oma trepikojas,» tõdes Sõlg.

«Ka kogukonna huvides on, et maksud laekuksid ja inimesed saaksid turvalises keskkonnas elada. Selle viimase peale kõrvalseisjad tihti ei mõtle, aga meie ametnike kogemus näitab, et salasigarettidega kauplemine tõmbab paratamatult ligi ka muud kuritegevust, mis ühel või teisel moel ka nende endi eluolu mõjutama hakkab, näiteks varguste näol,» rääkis ta, lisades: «Samuti saab salasigarettide müüki seostada ka salaalkoholi ja narkootikumide müügiga.»

Sõlg toonitas, et salakaubitsemine ei toimu kusagil kaugel, vaid võib aset leida koolis, meie enda trepikojas või hoovis ja sellest teatamine muudab kodukandi kõigile turvalisemaks.

Maksu- ja tolliamet ootab vihjeid salasigarettide müüjate kohta ööpäevaringsel vihjetelefonil 800 4444 või e-posti aadressil vihje@emta.ee.

Copy
Tagasi üles