Ilves: koalitsioonil tuleb tabuteemasid kartmata leida üksmeel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

 «Teil on ees veel kolm aastat. Ärge võtke seda kui paratamatust, vaid kui võimalust Eestit paremaks teha,» ütles president Toomas Hendrik Ilves tänasel kohtumisel valitsuserakondade juhtidega.

Riigipea ning IRLi esimees Margus Tsahkna, Reformierakonna esimees Taavi Rõivas ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski rääkisid nii konkreetsetest probleemidest, mis praegu kiirelt lahendust ootavad kui ka pikematest algatustest.

«Keegi ei pea oma dogmades kinni olema, koalitsioonil tuleb tabuteemasid kartmata otsida ja leida üksmeel, mis aitab Eestit edasi viia,» rõhutas president Ilves.

Ta nimetas kohtumist koalitsioonierakondade juhtidega asjalikuks aruteluks vastastikust umbusaldust tekitavate küsimuste üle ning samuti suurtest reformidest, olgu nendeks haldusreform kui osa riigireformist või tööhõivereform.

Eestil on suuremad väljakutsed kui see, kes läheb siit Euroopa Kontrollikotta ning Eesti avatud Euroopa riigina võiks nüüd lahendada kooseluseaduse rakendusaktide küsimuse, sõnas president Ilves.

«Kohtumine oli kasulik loodetavasti ka valitsusparteide omavahelisele suhtlemisele,» ütles riigipea.

Reformierakonna esimees ja peaminister Taavi Rõivas nõustus presidendiga, et valitsus peaks tegema rohkem tööd reformidega ja mitte nääklema väiksemate teemade pärast.  

«Tegelikult, kui me valitsuse tööd vaatame, siis 95 protsenti ajast me täpselt nii teemegi, et tegeleme suurte küsimustega, ja mõnikord need väikesed küsimused, kus ei ole lahendust, on pälvinud lihtsalt ebaproportsionaalselt palju tähelepanu avalikkuse ees,» arvas Rõivas.

Ta lisas, et valitsus on võtnud ambitsioonikad eesmärgid viia ellu suured reformid. «2016. aasta on nii tööhõive- kui ka haldusreformi jaoks ikkagi kriitilise tähtsusega aasta.»

«Meil on küll ja küll, mida teha. Ei maksa arvata, et need konkreetsete inimeste Luksemburgi saatmise teemad või mõned seaduse rakendusaktid oleksid sellised, mis saavad kuidagi takistuseks suuremale koostööle,» leidis peaminister.

Mis puutub Juhan Partsi kandidatuuri Euroopa Kontrollikotta, siis ei Tsahkna ega Ossinovski ole ses asjas ka pärast kohtumist riigipeaga oma meelt muutnud.

«Olen juba mitu kuud öelnud, et see küsimus võiks saada lahendatud võimalikult kiiresti ja selleks on väga lihtne võimalus olemas. Nii kui rahandusminister esitab meile kandidaate, kel on võimalik saada valitsuse konsensus, oleme valmis neid kandidaate kohe arutama,» rääkis Ossinovski, kelle sõnul on sotsiaaldemokraadid senini Partsi kandidatuuri vastu.

«Kordasin ka oma varasemat ettepanekut, et tänane kontrollikoja liige Kersti Kaljulaid võiks sellel ametikohal jätkata. Tundub, et kõik koalitsioonierakonnad toetavad iseenesest tema tööd seal. Nii et me tõepoolest võiksime lõpuks selle küsimuse laua pealt maha saada,» lisas sotside liider.

Seevastu Tsahkna kinnitas, et IRL on jätkuvalt seisukohal, et Parts on tugev kandidaat. «Seda ei vaidlustanud, pigem toetas ka vabariigi president. Seda on toetanud ka riigikontroll,»  lisas ta.

Mis puudutab kooseluseaduse rakendusakte, siis poliitikute sõnul hakkab seda küsimust lahendama riigikogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles