Lugejad: nõukaaegsed kodumasinad on paremad kui kaasaegsed

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahvliküpsetaja.
Vahvliküpsetaja. Foto: osta.ee

Koduportaali kommentaariumis kodumasinate eluea üle arutlenud lugejad kiitsid ennekõike nõukaaegseid kodumasinad, mis pidasid vastu mitu aastakümmet.

«Mu vanaema ostis, kui ma ei eksi, siis Saratovi nime kandva külmkapi kunagi kuuekümnendate lõpus. Rohkem ta oma elus külmikuid ostma ei pidanud. Külmik jõudis peale vanaema lahkumist veel töökorras olevana jäätmejaama, peale ca 45 aastat töötamist,» kirjutas üks lugeja.

«28 aastat tagasi ostetud külmik on praegu suvilas ja seal juba umbes 10 aastat vastu pidanud . Eelmine külmik pidas ka ca 30 aastat vastu.Vot olid ajad ja asjad!» kiitis teine.

Rahva seas on kõrges hinnas ka nõukaaegsed vahvliküpsetajad, millest oma retroasjade ülevaates kirjutasime. «40 aastat vana okupatsiooniaegne vahvliküpsetaja. Töötab nii, et mühiseb ja toodab igati korralikku kraami,» on lugeja rahul. Teine lugeja kiidab jällegi oma õliradiaatorit. «VOLTA tehase õliradikas, tehtud kusagil sitsmekümnendatel. Spartalik, kapriisidevaba,» kirjutas lugeja. Teise lugeja meelest peab ka kirves kodumajapidamises aastakümneid vastu.

Milliseid tänapäevaseid tooteid kiideti? «Ostsin 15 aastat tagasi turult Happy Lady pottide komplekti, müüja soovitas ja lubas kümneaastase garantii. Kahtlesin küll, aga vaja oli, et miks veel turult, müüja ütles, et tegeleb alles poe avamisega,» meenutas lugeja. «No veelkord oli kahtlane, aga need potid on mind teeninud kõik need aastad, isegi kuldkäepidemed ja kaanenupud on veel kullased, uskumatu meie ajal.»

Ühe lugeja meelest eristab tänapäeval just vastupidavus kvaliteetkaupa muust. «Tavaliselt on see toodetud Saksamaal, Austrias, Jaapanis või Euroopas. Näiteks Bamixi miksernui (Austria) kestab meie peres juba teist aastakümmet (peaaegu igapäevaselt kasutuses), Miele pesumasin (Saksamaa) ja kuivati samuti teist aastakümmet (ülepäeviti kasutuses), orginaal Sony (Jaapan) makk ja teler samuti juba antiiksed,» kirjutas lugeja. «Saksamaal toodetud autod (mis sest, et osaliselt). Riekeri saapad (Saksamaa) on samuti töökindluse etalonid. Samuti Sveitši käekellad,» loetles lugeja vastupidavaid asju.

«Üldiselt ongi nii, et kui tahad odavalt, osta odavalt. Kui tahad head, osta kvaliteetset kaupa. Ja on reegel, et lõpuks tuleb kvaliteetne kaup kokkuvõttes odavam, kui odava kauba ostmine. Jäävad ära närvikulu, lagunemised, garantiiremondid ja lõpuks läheb saast ikka prügimäele.»

Koduportaali küsitlusele vastanutest üle poole märkis, et parandab purunemise korral vaid hinnalisemaid kodumasinaid, odavamad viskab minema. 24,9% vastanuist viskab katkiläinud kodumasina igal juhul minema ja ostab uue ning 14,5% vastanuist katsub kõiki katki läinud kodumasinaid siiski parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles