Semiootik tähistab juubelit rahvusvahelise konverentsiga

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Semiootikaprofessor Peeter Torop.
Semiootikaprofessor Peeter Torop. Foto: Ain Protsin

Reedel ja laupäeval saabub Tartusse kultuurisemiootika professori Peeter Toropi 60. sünnipäevale hulk semiootikuid nii Eestis, Soomest, Hollandist aga ka Brasiiliast. Lisaks sünnipäevapeole leiab aset ka tõsine teaduskonverents.


Konverentsi «Kultuur vahendamises: totaalne tõlge, komplementaarsed vaatepunktid» keskne märksõna on vahendamine, mõistetuna katusterminina, mis hõlmab väga erinevaid infotöötlemise ja -vahetuse vorme kultuuris, märkis Tartu Ülikool oma teates.

Vahendamise teemat käsitletakse ettekannetes mitme nurga alt, arutledes nii kultuuri toimemehhanismide kui ka biotõlke võimaluste, aga ka traditsioonilisemate, kirjanduse tõlkimisega seotud küsimuste üle.

«Sageli saab keelte ja ka teiste märgisüsteemide abil toimuvat vahendamist tulemusrikkalt analüüsida tõlkelise protsessina. Konverentsi pealkirjas sisaldub viide Peeter Toropi totaalse tõlke kontseptsioonile, mis osutab tõlkeliste protsesside paljususele kultuuris,» selgitas konverentsi üks korraldaja, TÜ semiootika teadur Elin Sütiste.

Teiste seas osalevad konverentsil rahvusvahelise semiootika assotsiatsiooni president prof Eero Tarasti ning prof Vilmos Voigt Budapestist, kes promoveeritakse 1. detsembril Tartu Ülikooli audoktoriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles