EKRE soovib muuta presidendi abikaasale esindustasude maksmise korda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves ja Ieva Ilves oma pulmapäeval
Toomas Hendrik Ilves ja Ieva Ilves oma pulmapäeval Foto: Annika Haas

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) soovib muuta presidendi abikaasale esindustasu maksmise korda, sidudes esindustasu riigipeaga abielus oldud aja pikkusega.

ERKE esitas riigikogule vabariigi presidendi ametihüve seaduse muutmise eelnõu, muudatus käsitleb presidendi abikaasale esindustasu maksmise korda, teatas EKRE esindaja BNS-ile.

«Endine esileedi [Evelin Ilves] oli presidendi kõrval üheksa aastat, aga praeguse seaduse kohaselt jääks presidendi eksabikaasa esindustasust ilma. Samas presidendiga hiljuti abiellunud Ieva Kupce on esileedi rollis vaid mõned kuud ja hakkaks pärast Ilvese ametiaja lõppu saama elu lõpuni igas kuus esindustasu 20 protsenti presidendi ametipalgast ehk praeguse seisuga umbes 1000 eurot,» ütles EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme.

Helme nimetas sellist olukorda ebaõiglaseks, sest EKRE hinnangul on kuivõrd Evelin Ilves esindustasu rohkem välja teeninud.

«Kui seadusemuudatus jõustub, siis hakkaks presidendi abikaasa saama ametiaja lõpu järel esindustasu sõltuvalt abielus oldud päevade arvust presidendi ametiajal. Praktikas tähendab see seda, et Evelin Ilves hakkaks saama 90 ja Ieva Kupce 10 protsenti igakuisest esindustasust,» ütles Helme. «Selle seadusparandusega tahame likvideerida ühe ebaõigluse Eesti riigis.»

President Toomas Hendrik Ilves ja Ieva Kupce abiellusid 2. jaanuaril.

Kuna Ieva Ilves jätkab tööd senisel ametikohal Läti kaitseministeeriumis, loobub ta presidendi ametihüvede seadusega Eesti riigipea abikaasale ettenähtud igakuisest esindustasust, sekretärist ja ametiautost.

Möödunud aasta aprillis teatasid Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves, et on otsustanud lahutada 2004. aastal sõlmitud abielu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles