Isegi rasketehnika kolib internetti

, maaelu@ajaleht.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mascus Eesti juht Annika Amenberg ja Fusion Varahalduse ASi juhatuse liige 
Hendrik Roosna.
Mascus Eesti juht Annika Amenberg ja Fusion Varahalduse ASi juhatuse liige Hendrik Roosna. Foto: Raul Mee

Kui riiete, kosmeetika ja autode internetist tellimine on jõudnud juba tavapäraseks kuluda, siis kasutatud rasketehnika hankimine arvuti tagant lahkumata tekitab võhikus esialgu küsimusi. Tegelikult on kõik loogiline. Kui sul on kasutatud traktor, kombain või isegi allveelaev või helikopter ning sa soovid seda müüa, mine aga õigele lehele ja lisa kuulutus. Ostusoovi korral vali tehnika välja ja võta asjatundjatega ühendust, päris omapäi toimetades on risk üsna suur.

Toksides interneti otsingumootorisse sõna „rasketehnika”, avaneb mitu portaali, mis pakuvad kasutatud rasketehnikat. Üks neist on Mascus, mis ülemaailmse portaalina teeb kättesaadavaks üle 300 000 rasketehnika müügikuulutuse kogu maailmas. Mascus Eesti juht Annika Amenberg: „Mascus sai alguse 2000. aastal Soomes suures meediaettevõttes Alma Media. 2014. aastal ostis Hollandi Mascuse esindus ära kogu Mascuse. Sellest ajast on suurt rõhku pandud veebilehe arendusse ja kvaliteeti. Mascuse tähtsaim eripära on see, et Mascusel on igas riigis kohapeal kontorid. Eelkõige seetõttu, et lokaalsed turud võivad olla väga erinevad ja eri tasemel. Kontorid võimaldavad Mascusel olla tugev nii kohalikul turul kui ka rahvusvaheliselt. Eestisse jõudis Mascus 2007. aastal, kui Alma Media autoportaali Motors24 rasketehnika osa all tutvustati Baltikumi turule Mascust. Aktiivselt hakati siin Mascuse turundamise ja müügiga tegelema 2013. aastal, kui Mascuse esindusõiguse Baltikumis sai Eesti-Läti ühisfirma FOS Group.”

  Seega on Mascus Eesti ülemaailmse rasketehnikaportaali esindus Eestis. Põhilised pakutavad teenused on kasutatud rasketehnika ostu-müügikuulutused ja reklaam ning mitmed IT-lahendused. Näiteks pakutakse veebipoe liidest kliendi kodulehele, mobiilirakendusi, võimalust saata klientidele uudiskirju ja muid lahendusi, mis aitavad kliendil oma tehnikat paremini müüa. Mascuses on kuus kategooriat: põllumajandus, ehitus, transport, materjalikäitlus, kommunaalhooldus ja metsandus. Ent selle kaudu on müüdud ka allveelaevu, helikoptereid ja ekstreemseid maastikusõidukeid. Eestis on kõige paremini kaubaks läinud põllumajandusmasinad, metsatehnika ja ehitusmasinad. Alates 2013. aastast on portaali tuntus märksa kasvanud. „Oleme saavutanud kuulutuste arvult Eesti siseturul esikoha, lisaks metsandusele ka põllumajanduses ja ehituses. See on suure ning järjepideva töö tulemus, mille üle oleme väga uhked ja parim kiitus on loomulikult rahulolevad kliendid,” on Amenbergil rõõmustamiseks põhjust.

Mascus on aastate jooksul teinud koostööd mitme partneriga, kõige tulemuslikum on see olnud Fusion Varahaldus ASiga, mis korraldas näiteks 2015. aastal üle 800 tehingu summas üle 10,6 miljoni euro. Umbes kuu aega tagasi tehti koos veel üks suur samm edasi. „Mascuse kasutaja üks põhimure on see, et kui sobiv masin leitud, siis mis edasi – kuidas suhelda välisriigis asuva müüjaga, kuidas ja milliseid lepinguid sõlmida, organiseerida transporti, tehingu finantseerimist jne. Aastate jooksul on meil olnud mitmeid koostööpartnereid, kes tegelevad teatud liiki masinate vahendusega ning kelle juurde Mascuse kasutajaid suunasime, kuid sellist partnerit, kes pakuks tõesti kõiki teenuseid korraga ja kõikides rasketehnika kategooriates, seni ei olnud,” selgitab Amenberg. Nüüd on, kinnitab Fusion Varahalduse ASi juhatuse liige Hendrik Roosna. „2015. aasta detsembris käivitasime koostöös Mascusega täisteenuse, mille abil saavad põllumajanduse, veonduse, ehituse ja teiste valdkondade ettevõtjad osta kasutatud rasketehnikat mugavalt ja turvaliselt ka välismaalt – kogu suhtluse osapooltega, vara seisukorra kontrolli, transpordi Eestisse ning arvelevõtmise korraldab Fusion Varahalduse AS, välistades niimoodi kliendi jaoks ohu tehinguga petta saada.”

  Amenbergi sõnul on Eesti ettevõtjad järjest enam huvitatud välismaal müüdavast rasketehnikast, kuid seni pole teenus olnud veel kõigile kättesaadav. „Näiteks Põhjamaades müügis olevad põllutöömasinad on üldjuhul väga hea varustusega ning korrektselt hooldatud – täpselt seda meie ettevõtjad soovivadki. Välisriiki kohalesõitmine tähendab aga suurt ajakulu ning masin ise ei pruugi ootustele vastata. Rasketehnika täisteenus muudab vara ostmise kiiremaks ning turvalisemaks.”

  Mascuse täisteenus on olnud aktiivne vähem kui kuu aega, seega reaalseid tehinguid tänase päeva seisuga selle kaudu veel toimunud pole. „Küll aga on selle lühikese aja jooksul tulnud üle ootuste palju päringuid, mis tõestab taas, et ka kasutatud rasketehnikale on turgu. Igal ettevõtjal on oma nišš, vajadused ja nõudmised, miks mitte osta korralikult hooldatud kasutatud tehnikat näiteks välismaalt. Mascuse täisteenus ongi loodud selleks, et pakkuda võimalust soetada turvaliselt korralikku rasketehnikat ka neil ettevõtjail, kel puudub võimalus muretseda uut tehnikat ning kes Eestist oma vajadustele sobivat masinat ei leia,” kiidab Roosna uut võimalust. Transporditeenuse kohta ütleb ta, et seda pakuvad nad eelkõige Euroopa Liidu liikmesriikides müüdavale rasketehnikale, sest väljastpoolt Euroopa Liitu pole üldjuhul kasulik masinat Eestisse tuua – transpordikulu on liiga suur. „Kuid kui klient leiab, et just teiselt mandrilt saab ta kõige sobilikuma masina, püüame alati lahenduse leida, kaasates koostööpartnereid ja oskusteavet.”

Aga kuidas käituda, kui sobiv masin on välja vaadatud? „Kliendil on kaks võimalust: võtta Mascuse keskkonna kaudu otse müüjaga ühendust või küsida pakkumist Fusionist, kui ta soovib seadme äratoomis- ja finantseerimislahendust. Täisteenuse hinnapakkumise saab klient loetud päevadega ning protsess ise on lihtne: huvipakkuva kuulutuse juures on võimalik esitada Mascus täisteenuse taotlus, milles saab ära märkida soovitud teenused ning küsida pakkumist vara finantseerimiseks. Näiteks aitame rasketehnika tellijal teha ostueelset kontrolli välismaal, koostada hindamisakti ning korraldada tehnika transporti Eestisse. Veel aitame masina Eestis arvele võtta ning paigaldame tellija soovitud lisaseadmeid (näiteks GPS-seade). Iseäranis tarvilik on klientide jaoks rasketehnika liisingunõustamine ja pakkumine ostu finantseerimiseks, sest rasketehnika soetamine on ettevõtetele üsna suur investeering,” selgitab Roosna.

  Interneti kaudu rasketehnika tellimisel on oma plussid ja miinused. Viimaste kõrvaldamiseks käib pidev töö. Eeliseks on kindlasti väga suur valik, praegu on Mascuses üle 317 000 müügikuulutuse üle maailma. Ka hinnavõit võib olla märkimisväärne – osal turgudel on teatud tüüpi masinaid rohkem ja seega ka hind soodsam. Samuti on suurematel turgudel konkurents tihedam ja hinnad ostjale paremad.

  Kui puudustest rääkida, siis seni oli kliendil interneti kaudu rasketehnikat ostes hirm petta saada. Annika Amenbergi kinnitusel aga välistab täisteenuse kasutamine kliendi jaoks selle ohu, sest ta ei pea suhtlema välismaa müüjaga, kes reeglina ei vasta eesti keeles, ega korraldama transporti. Teenuse osutaja teeb ära ka varamüüja taustakontrolli ning veendub, et soovitud masin vastab kuulutuses kirjeldatule. Ent pettureid tegutseb igas valdkonnas, peab ta paraku nentima. „Kuigi Mascusel on kontorid igas riigis ja hoiame kuulutuste sisul valvsalt silma peal, siis aeg-ajalt pääsevad portaali ka pahatahtlikud kasutajad, kes sisestavad libakuulutusi. Samuti proovitakse sisse murda korralike müüjate kontodele, et muuta kontaktandmeid nii, et ostuhuviline võtaks petistega ühendust. Paar korda aastas jõuab meieni info, et keegi on langenud petuskeemi ohvriks. Kõige tavalisem näide: masin on müügis väga hea hinnaga ja müüja soovib kohe kiirelt ettemaksu. Pärast selle tasumist enam müüjaga kontakti ei saada. Tavapäraseim ohvri kommentaar: see tundus küll kohe algul kahtlane ja hind oli uskumatult odav, aga ma siiski ei suutnud sellest loobuda … Alati tasub meeles pidada, et kui mingi asi tundub liiga hea, et tõsi olla, siis see ei olegi tõsi. Kõikidest kahtlastest kuulutustest palume meile kiiresti teada anda, et ruttu asja uurida ja vajadusel kuulutus portaalist eemaldada.” Hendrik Roosna lisab: „Kaasame protsessi alati pikaajalise kogemusega koostööpartnerid, kellega koos saame kliendile tagada, et masin vastab kliendi ootustele ning kuulutusele. Kui tekib kahtlus, et see nii ei ole, aitame kliendil leida samaväärse masina.”

Üks põhjuseid, miks mõnikord tehingust asja ei saa, on liiga pikk mõtlemisaeg.

Roosna sõnul võtab kliendil otsuse tegemine vahel küllalt kaua aega ning enne, kui algavad läbirääkimised finantseerimiseks ja ostuks, jõuab keegi teine masinale nii-öelda käpa peale panna. Kasutatud masinatel peab paraku arvestama sellega, et tihti pole samaväärset alternatiivi saada või võtab selle leidmine aega, mistõttu võib tehing üldse toimumata jääda, toimuda hiljem või on vaja leida teiste parameetritega masin, mis täidaks vajadused.

 Mõistagi saavad Mascuses oma rasketehnikat pakkuda ka kohalikud ettevõtted ja eraisikud. Kuulutada saab nii üksikuid kuulutusi üles pannes kui ka kindla kuutasuga paketti kasutades. Ühe kuulutuse hind, mis on nähtav üle maailma, on näiteks kaheks kuuks 20 eurot, lisandub käibemaks. „Soovitan alati küsida pakkumist kuutasuga lepingulisele paketile. Oleme paindlikud ja pakume kliendile mitmeid võimalusi oma vara müügi eesmärgil reklaamida,” ütleb Amenberg lõpetuseks.

Uno Villberg

AS Baltem müügijuht

Oleme Mascus Eesti abi kasutanud eelkõige oma kasutatud tehnika müügil, samuti võtame sealse andmebaasi appi kasutatud masinate turuväärtuse hindamisel. Kogemused on positiivsed, tegemist on küllalt mahuka ja tuntud andmebaasiga. Kuidagi koduseks muudab selle eestikeelse versiooni olemasolu. Portaal on pidevalt arenenud, lisandunud on uusi võimalusi.

Kui meil endil parajasti Baltikumis kliendile sobivat masinat pakkuda pole, siis on Mascus üks võimalus seda leida. On olnud ka nii, et meie klient on ise leidnud Mascuse kaudu teda huvitava masina ja pöördunud siis meie poole kas täiendava info saamiseks või masina ajaloo täpsustamiseks. Internetist rasketehnika tellimise eelis on kindlasti aja ja ressursi kokkuhoid, samuti võimaldab pakutavate variantide rohkus teha parema valiku. Võimalus on asjaga tegeleda igal ajal, ka väljaspool tööaega. Geograafilised piirid pole takistuseks. Kogutud infot on lihtne edastada ja pidada selle üle nõu partneri või mõne erialaspetsialistiga. Miinuseks ehk see, et parima ülevaate annaks ikkagi masina reaalne ülevaatus ja proovimine.

Indrek Reisenbuk

MFO OÜ juhatuse liige

Müüme kasutatud metsatehnikat ja metsamasinate varuosi. Ostame masinad ära, toome Eestisse ja alles siis paneme Mascusesse üles, nii et meil saab kõike ka ise katsuda ja kontrollida. Avaldame Mascuses müügikuulutusi alates 2007. aastast ja oleme neile kindlaks jäänud. Nendega on hea suhelda, küsimustele ja probleemidele leitakse asjalikud lahendused. Kui varem oli veidi probleeme IT-poolega, siis seda on kõvasti arendatud. Kui kunagi nendega koostööd alustasime, oli meil Mascuses iga kuu umbes 20 kuulutust üleval, praegu on neid seal 120. Viie Euroopa riigi Mascuse portaalis on üleval ka meie bänner. Nende kaudu oleme rasketehnikat müünud isegi Uus-Meremaale ja Austraaliasse, rahvusvaheline mõõde tuleb meile igati kasuks.

Indrek Pungar

Maskin Grupp OÜ (Peetri Talutehnika) juhatuse liige

Arvame, et tegu on väga vajaliku ja samas lihtsa moodusega osta ja müüa tehnikat väga suurele turule. Kui tehnika ostmist interneti vahendusel laiemalt vaadata, siis kindlasti peab jälgima teatud reegleid. Mitte mingil juhul ei tohi teha ettemaksu, kui pole 100% veendunud müüja taustas ja kauba olemasolus. Internet on täis uskumatute hindadega pakkujaid ja eksisteerivad isegi terved kodulehed koos piltide, tehniliste andmete ning hindadega, kus hinnad on ülisoodsad. Tegelikkuses võib tegemist olla tavaliste sulidega. Petiseid leidub igas riigis ja maailmajaos. Riski vältimiseks soovitame kindlasti kasutada mõne usaldusväärse masinafirma teenuseid, millel on ette näidata referentsid ja kogemus samalaadsete tehingute tegemisel, tehnikateadmised ja kogemus, finantsvõimekus, et tehingut finantseerida, logistika ja tolliformaalsuste korraldamise võimakus ja kogemus, õigusalane teave ja kogemus. Kui riskid maandada, siis on sellise teenuse potentsiaal suur, sest osta saab kodust lahkumata üle terve maailma. Näiteks Peetri Talutehnika on ostnud ja müünud tehnikat interneti vahendusel juba üheksakümnendate lõpust alates. Oleme aidanud põllumajanduses ja teisteski sektorites tegutsevatel ettevõtetel soetada tehniliselt korras ja vajadustele vastavaid masinaid nii Euroopast kui ka Aasiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles