Tartu maratoni rada vajab lumelisa

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu maratoni rada pärast selle talve esimest pressimist. Näha on, et klassikajälje tegemiseks lund veel napib, kuid vabatehnikas on rada vanema suusaga juba sõidetav. Pilt on tehtud Paluveskil.
Tartu maratoni rada pärast selle talve esimest pressimist. Näha on, et klassikajälje tegemiseks lund veel napib, kuid vabatehnikas on rada vanema suusaga juba sõidetav. Pilt on tehtud Paluveskil. Foto: Daniel Toom

Kuigi mitmel pool Eestis on hanged põlvini, napib Lõuna-Eestis korralike suusaradade tegemiseks lund. Nii näiteks ei kannata ikka veel Tartu maratoni rajale klassikajälge sisse pressida ja Otepääl on ootamas vaid kolmekilomeetrine kunstlumest ring.

Elvas asuva Tartumaa tervisepordikeskuse tegevjuht Priit Viks ütles, et viimastel päevadel on natuke lund lisandunud ja kokku on seda vast 15 sentimeetrit. Võistlussuusaga ta rajale minna ei soovita.

Viks ütles, et Tartu maratoni meestel ei pidanud närv vastu ja rajatraktoriga on nüüd Elvast Otepääle ja tagasi sõidetud. Lund on kasinalt, et klassikajälge teha, klassikasõitjaid siiski juba on.

Vabatehnikas sõita saab, kuid on mullaseid kohti.

«Ilm on talvine ja sõita saab,» kinnitas ta.

Tartu maratoni pearajameister Assar Kütt ütles, et sõitis üleeile Otepääle ja naasis sealt eile Elvasse. Tööst jäi sile uisupind, järel jooksis tõesti ka klassikajälg, kuid Kütt tõdes, seda ei saa nimetada jäljeks, täpsem nimetus on triibud lumel: kohev lumi läks kokkupressimisel aukude täiteks.

«Pind on siledaks tõmmatud. Nüüd tuleb järgmist lund oodata, siis läheb täies pikkuses enam-vähem sõidetavaks,» sõnas Kütt. «Uus läbisõit on plaanis tuleval nädalal, kui on loota lund juurde.»

«Liikuda raja peal saab, aga heaks suusatamiseks ei sünni seda reklaamida,» lisas ta.

Tartu maratoni teises otsas Otepääl on samuti lumega kasinad lood. Sõitmiseks on kunstlumest kolmekilomeetrine ring, kuid eeloleval pühapäeva on see rada kell 9-16 võistluste tõttu suletud. Muid radu veel välja pakkuda ei ole.

Tartus Tähtvere spordipargis saab endiselt suusatada kunstlumest radadel, mida on kokku kaks kilomeetrit. Sellest 865 meetrit nn ovaali ja 1,2 kilomeetrit sprindiringi.

Tähtvere puhkepargi juhataja Marti Viilu ütles, et dendropargis on raja põhi pressitud, täna on kavas libistiga kinni sõita paar-kolm sentimeetrit juurde tulnud looduslikku lund. See tähendab, et vabatehnikas saab sõita, klassikajäljeks lund ei piisa.

Dendroparki on plaanis kunstlume abil teha kilomeetrine ring.

«Loodame esmaspäeva kunstlund vedama hakata, kolmapäevaks-neljapäevaks peaks valmis olema,» ütles Viilu.

Discgolfi korvid on veel üleval, aga need võetakse maha niipea, kui korralik suusarda valminud on, lisas Viilu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles